Smarni

Smarni – vagy más néven császármorzsa – az édes tésztafélék kedvelői körében az egyik legnépszerűbb édes tészta étel. Sokféleképpen készítik, van ahol darával, ezért az elején nem árt leszögezni, hogy ez a recept a császármorzsa búzadara nélkül készített változata.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A desszert tésztaféleséget kínálhatjuk kompóttal, sűrű szörppel, lekvárral, porcukorral, vagy akár önmagában is. Az édesszájúaknak kihagyhatatlan fogás ebédre vagy vacsorára.

A smarni egyértelműen osztrák eredetű étel, vannak akik Erzsébet királynéhoz, mások Ferenc Józsefhez kötik a származását. A császármorzsa eredetéről a Most végre megtudhatod honnan kapta a nevét egy-egy híres étel című írásunkban bővebben olvashatsz.

Mielőtt nekikezdenél a recept átolvasásához, annyit elárulhatok, hogy a recept alatt találsz hasznos Császármorzsa készítési tippeket, melyekből egyebek mellett azt is megtudhatod, hogy hányféleképpen nevezik még a smarnit. Lássuk a receptet!

Hozzávalók

  • 3 egész tojás,
  • 3 evőkanál porcukor,
  • 3 dl tej,
  • 3 dl liszt (egy nagy bögrényi),
  • 5 dkg mazsola,
  • só,
  • zsír.

Smarni (császármorzsa) recept

  1. A tojássárgákat elkeverjük egy púpozott evőkanál porcukorral, a liszttel és a tejjel.
  2. Adunk hozzá egy csipet sót, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is hozzákeverjük.(A tojásfehérje habot csak közvetlenül a felhasználás előtt készítsük el és adjuk a smarni tésztájához! Plusz egy tipp: ha hideg az edény, a habverő és a tojásfehérje, akkor könnyebben tudsz belőle kemény habot verni.)
  3. Serpenyőben zsírt forrósítunk, majd a keveréket beleöntjük.
  4. Amikor a massza keményedni kezd, villával, krumplinyomóval, stb. összetörjük, hogy morzsás legyen.
  5. Hozzákeverjük a mazsolát – amit előzőleg meg is áztathatunk (teában, konyakban, borban, rumban, stb.).
  6. Porcukorral meghintve, lekvárral, vagy sűrű szörppel leöntve tálaljuk.

Császármorzsa készítési tippek

A fenti mennyiségek többszörösével készíthetünk nagyobb adagokat is, de vigyázzunk! Ekkora masszát morzsalékossá keverni a lábasban embert (alkart) próbáló feladat!

Ha túl sűrű az otthoni lekvár, akkor a lekvárhoz passzoló szörppel hígíthatunk rajta. Jól összekeverjük és ezt kínáljuk a smarni mellé.

A zsír helyett használhatsz vajat, vannak akik jobban is szeretik az így készített császármorzsát.

Nincs otthon mazsola, de valahogy pikánsabbá tennéd a császármorzsát? Mazsola helyett használhatsz más, rumban, konyakban vagy borban áztatott aszalt gyümölcsöt is.

Ugyan nem tipp, de jó tudni: a smarnit nevezik még porozinkónak, grízsmarninak, daramorzsának és természetesen császármorzsának is.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

4 × 2 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház