A jó szilvás gombóc titka – hagyományos recept

A jó szilvás gombóc recept az édes-főtt tészták közül a gyerekek kedvence (És a túrógombóc mellett az én kedvenc édes tésztám is!). Ez a nagyitól ellesett elkészítési mód, amihez friss gyümölcsöt, vagy akár szilvabefőttet, fagyasztott szilvát is használhatunk.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Vigyázat, ez nem olyan lesz, mint amit a mirelit hűtőből előkapunk!

A recept alatt tippeket is adok arra, hogy mi a jó szilvás gombóc titka, továbbá meddig áll el, illetve le lehet-e fagyasztani a szilvás gombócot?

Egy igazán jó szilvás gombóc recept

Lássuk, hogyan készül a szilvás gombóc! Előbb a hozzávalók, majd jöhet a recept.

Hozzávalók

Tészta

  • 1 kg krumpli,
  • 3 evőkanál hideg zsír,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 teáskanál só,

Töltelék

  • 50 dkg szilva,
  • kockacukor.

Bunda

  • 5 evőkanál olaj,
  • 15 dkg zsemlemorzsa,
  • 10 dkg porcukor
  • őrölt fahéj.

A hagyományos szilvás gombóc készítése lépésről lépésre

  1. A krumplit héjában főzd meg, hámozd meg, majd törd össze (akár egy villával).
  2. Ezután dolgozd alaposan össze a zsírral, tojással, liszttel és a sóval, gyúrd tésztává, majd formázd cipóvá.
  3. Lisztezett felületen 3-4 mm vastagságú tésztává nyújtsd ki, és kb. 8 cm-es oldalú négyzet alakúra vágd. (akkora legyen a négyzet alakú tésztád, melybe befér a szilva. Ha kicsi a szilva, lehet kisebb a tészta is.)
  4. Közben tegyél oda vizet forrni, melybe egy kevés sót is csippents.
  5. Jöjjön a hagyományos szilvás gombóc recept nélkülözhetetlen hozzávalója! A szilvát mosd meg, vágd be félig (de ne vágd ketté!) magozd ki, hints a közepébe egy kevés őrölt fahéjat és a mag helyett tegyél a közepébe egy kockacukrot. (Befőtthöz természetesen nem kell cukor, hisz az úgyis édes!)
  6. Zárd össze a szilvát és tedd a tészta négyzetek közepére.
  7. A tenyeredben a tésztát gombóccá formázd úgy, hogy lehetőleg egyenletes vastagságban takarja be a szilvát.
  8. A forrásban lévő vízbe óvatosan csúsztasd bele a gombócokat, nehogy a forró víz rád csöppenjen.
  9. Fontos: ellenőrizd, hogy a gombóc nem ragadt-e az edény aljára! Ha odaragadt, akkor egy főzőkanállal „noszogasd meg” óvatosan, vigyázva arra, nehogy kilyukadjon.
  10. A szilvás gombóc főzési ideje: miután a vízben vannak a gombócok, egy idő után feljönnek a forró víz tetejére. Innentől számítva 2-3 perc a főzési idő.
  11. A megfőtt gombócokat szűrd le és az időközben megpirított zsemlemorzsában hempergesd meg.
  12. Porcukorral meghintve tálald.

Ugye hogy nem is olyan bonyolult? Ezt a receptet akár kezdő háziasszonyok is elkészíthetik, mert hosszabb volt leírni a szilvás gombóc receptjét, mint elkészíteni magát az ételt!

A jó szilvás gombóc titka

A jó szilvás gombócnak több titka is van. Elsősorban az, hogy érett és édes szilvát használunk hozzá.

Az sem mindegy, hogy milyen krumpliból lesz a tészta. A szilvás gombóchoz a magas keméynítőtartalmú burgonya a jó, ami könnyen szétfő. Ha sárga héjú krumplit használsz, valószínű nem fogsz mellé lőni.

És amire talán nem is gondolnál: a zsemlemorzsa házilag készítve a legfinomabb, így ezt használd, a bolti helyett.

Végezetül: nem mindenki szereti a fahéjat, amit akár el is hagyhatsz ebből a receptből.

Meddig tárolható a kész szilvás gombóc?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a szilvás gombóc meddig áll el és le lehet-e fagyasztani.

A szilvás gombócot hűtőszekrényben tárolva se tartogasd három napnál tovább! Van amikor még a hűtőben is megromlik, ezt azonban könnyen észreveszed: megsavanyodik az íze.

A szilvás gombóc fagyasztása nálam teljesen kész állapotban vált be. Vannak, akik a főzés előtti állapotban (készre gyúrva a gombócokat) fagyasztják le. Nekem ez nem jött be, mert nem szeretek a fagyasztott étellel vacakolni. Azt szeretem, ha csak melegíteni kell és már fogyasztható is.

Ha „nyersen” fagyasztod le a szilvás gombócot, akkor még főzheted, morzsázhatod…

Én egy nagyobb adag maradékát kész állapotban lefagyasztottam, majd pár nap múlva mikrohullámú sütőben felolvasztottam. Majdnem olyan volt, mint frissen elkészítve!

Kivéve az első melegítést, mert teljes (800W) erővel ment a mikro – a gombócok meg kipukkadtak. Erre tehát figyelj, csak alacsony fokozaton melegítsd a szilvás gombócokat, amelyeket a fagyasztóból kiveszel!

Összefoglaló

A jó szilvás gombóc titka - hagyományos recept

Ebben a hagyományos szilvás gombóc receptben arra is választ kapsz, hogy meddig tárolható a szilvásgombóc, lehet-e fagyasztani és mi a jó szilvás gombóc titka.

Típus: Desszert

Nemzeti konyha: Magyar

Összes idő: PT1H30M

Hozzávalók:

  • krumpli
  • liszt
  • zsír
  • tojás
  • szilva
  • kockacukor
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • porcukor
  • őrölt fahéj

Recept útmutatások: A jó szilvás gombócnak van pár titka, amelyekről most lehullt a lepel. Megtudhattad, hogy miért kell kockacukor az ételhez és hogy mitől lesz igazán finom a szilvás gombóc. A leírás alapján Te is el tudod készíteni!

Szerkesztő Értékelése:
4.85

Ha tetszett a recept, vagy hasznosnak találtad a tippeket, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

3 × egy =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház