Hagyományos szilvásgombóc recept

Hagyományos szilvásgombóc recept
Szilvásgombóc porcukorral tálalva

A hagyományos szilvásgombóc recept az édes-főtt tészták közül a gyerekek kedvence (És a túrógombóc mellett az én kedvenc édes tésztám is!). Ez a nagyitól ellesett elkészítési mód, amihez friss gyümölcsöt, vagy akár szilvabefőttet, fagyasztott szilvát is használhatunk.

Vigyázat, ez nem olyan lesz, mint amit a mirelit hűtőből előkapunk!

A recept alatt tippeket is adok arra, hogy mi a jó szilvásgombóc titka, továbbá meddig áll el, illetve le lehet-e fagyasztani a szilvás gombócot?

Szilvásgombóc recept

Lássuk, hogyan készül a szilvásgombóc! Előbb a hozzávalók, majd jöhet a recept.

Hozzávalók

Tészta

  • 1 kg krumpli,
  • 3 evőkanál hideg zsír,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 teáskanál só,

Töltelék

  • 50 dkg szilva,
  • kockacukor.

Bunda

  • 5 evőkanál olaj,
  • 15 dkg zsemlemorzsa,
  • 10 dkg porcukor
  • őrölt fahéj.

A hagyományos szilvásgombóc készítése lépésről lépésre

  1. A krumplit héjában főzd meg, hámozd meg, majd törd össze (akár egy villával).
  2. Ezután dolgozd alaposan össze a zsírral, tojással, liszttel és a sóval, gyúrd tésztává, majd formázd cipóvá.
  3. Lisztezett felületen 3-4 mm vastagságú tésztává nyújtsd ki, és kb. 8 cm-es oldalú négyzet alakúra vágd. (akkora legyen a négyzet alakú tésztád, melybe befér a szilva. Ha kicsi a szilva, lehet kisebb a tészta is.)
  4. Közben tegyél oda vizet forrni, melybe egy kevés sót is csippents.
  5. Jöjjön a hagyományos szilvásgombóc recept nélkülözhetetlen hozzávalója! A szilvát mosd meg, vágd be félig (de ne vágd ketté!) magozd ki, hints a közepébe egy kevés őrölt fahéjat és a mag helyett tegyél a közepébe egy kockacukrot. (Befőtthöz természetesen nem kell cukor, hisz az úgyis édes!)
  6. Zárd össze a szilvát és tedd a tészta négyzetek közepére.
  7. A tenyeredben a tésztát gombóccá formázd úgy, hogy lehetőleg egyenletes vastagságban takarja be a szilvát.
  8. A forrásban lévő vízbe óvatosan csúsztasd bele a gombócokat, nehogy a forró víz rád csöppenjen.
  9. Fontos: ellenőrizd, hogy a gombóc nem ragadt-e az edény aljára! Ha odaragadt, akkor egy főzőkanállal “noszogasd meg” óvatosan, vigyázva arra, nehogy kilyukadjon.
  10. A szilvásgombóc főzési ideje: miután a vízben vannak a gombócok, egy idő után feljönnek a forró víz tetejére. Innentől számítva 2-3 perc a főzési idő.
  11. A megfőtt gombócokat szűrd le és az időközben megpirított zsemlemorzsában hempergesd meg.
  12. Porcukorral meghintve tálald.

Ugye hogy nem is olyan bonyolult? Ezt a receptet akár kezdő háziasszonyok is elkészíthetik, mert hosszabb volt leírni a szilvás gombóc receptjét, mint elkészíteni magát az ételt!

A jó szilvásgombóc titka

A jó szilvásgombócnak több titka is van. Elsősorban az, hogy érett és édes szilvát használunk hozzá.

Az sem mindegy, hogy milyen krumpliból lesz a tészta. A szilvásgombóchoz a magas keméynítőtartalmú burgonya a jó, ami könnyen szétfő. Ha sárga héjú krumplit használsz, valószínű nem fogsz mellé lőni.

És amire talán nem is gondolnál: a zsemlemorzsa házilag készítve a legfinomabb, így ezt használd, a bolti helyett.

Végezetül: nem mindenki szereti a fahéjat, amit akár el is hagyhatsz ebből a receptből.

Meddig tárolható a kész szilvásgombóc?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a szilvásgombóc meddig áll el és le lehet-e fagyasztani.

A szilvásgombócot hűtőszekrényben tárolva se tartogasd három napnál tovább! Van amikor még a hűtőben is megromlik, ezt azonban könnyen észreveszed: megsavanyodik az íze.

A szilvásgombóc fagyasztása nálam teljesen kész állapotban vált be. Vannak, akik a főzés előtti állapotban (készre gyúrva a gombócokat) fagyasztják le. Nekem ez nem jött be, mert nem szeretek a fagyasztott étellel vacakolni. Azt szeretem, ha csak melegíteni kell és már fogyasztható is.

Ha “nyersen” fagyasztod le a szilvásgombócot, akkor még főzheted, morzsázhatod…

Én egy nagyobb adag maradékát kész állapotban lefagyasztottam, majd pár nap múlva mikrohullámú sütőben felolvasztottam. Majdnem olyan volt, mint frissen elkészítve!

Kivéve az első melegítést, mert teljes (800W) erővel ment a mikro – a gombócok meg kipukkadtak. Erre tehát figyelj, csak alacsony fokozaton melegítsd a szilvásgombócokat, amelyeket a fagyasztóból kiveszel!

Ha tetszett a recept, vagy hasznosnak találtad a tippeket, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Hagyományos szilvásgombóc recept
Szerző:
Megjelent:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 12 =

Scroll to top