Túrós labdabukta

Túrós labdabukta
A túrós labdabukta recept lépésről lépésre segít majd a finom süti elkészítésében

Ez a túrós labdabukta az egyik legfinomabb buktaféleség, édes kelt tésztából készül, finom túrós töltelékkel. Ha azt gondoltad, hogy foszlós buktát készíteni őrült nehéz dolog, akkor van egy jó hírem: ezzel a recepttel neked is sikerülni fog!

A receptben elmondom, hogy mit és hogyan csinálj. A képeken látod is majd, hogy amikor én készítettem, hogyan néztek ki a túrós labdabukták az adott folyamat után.

A töltelék ízesítését rád bízom, én a hagyományos túrós tölteléket díjazom, de a recept alatt adok ötletet ahhoz is, mivel variálhatnád meg ezt az egyébként is isteni sütit.

Túrós labdabukta recept

Az alapanyagokat szabadon variálhatod – megfelelő határok között. Pl.: zacskós élesztő helyett használhatsz friss élesztőt, kristálycukor helyett barna cukrot, stb. Lássuk a receptet:

Hozzávalók a tésztához

  • 1 zacskó instant élesztő (25 gramm friss élesztőnek fele meg),
  • 2 dl tej,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 50 dkg finomliszt,
  • fél kávéskanál só,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 db tojás,
  • 10 dkg margarin.

Hozzávalók a túrós töltelékhez

  • 30 dkg tehéntúró,
  • másfél evőkanál cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 kisebb tojás. (“s”-es méret – Tojás méretek a link alatt!)

Túrós labdabukta készítése

  1. A tésztához melegítsd meg a tejet, öntsd bele az élesztőt, adj hozzá egy evőkanál cukrot és futtasd fel.
  2. Szitáld egy kelesztő tálba a lisztet, add hozzá a maradék cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint.

    egy kelesztő tálban az alapanyag
    Én kelesztő tálban dolgozom – megkönnyíti a munkát
  3. A túrós labdabukta tésztáját dagasztani kell, majd amikor összeállt a tészta, akkor keleszd. Én kelesztő tálban, meleg helyen kb.: egy órát kelesztettem.
  4. Amíg kel a tészta, elkészítheted a buktalabdák túrós töltelékét.
  5. A túrót törd át villával, majd keverd hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tojást.

    Túrós töltelék
    Kicsit “színtelen” volt a tojás, azért kevésbé sárgás a túrós töltelékem…
  6. Ha megkelt a tészta, egy belisztezett gyúródeszkán kb.: ujjnyi vastagságúra nyújtsd ki.

    Megkelt a tészta
    Összeállt, megkelt a tészta
  7. Pogácsa szaggatóval (vagy akár egy vékony falú üvegpohárral) szaggasd ki egyforma kör alakúra a tésztát.

    Kiszaggatod, megtöltöd túrús krémmel
    A szaggatás után megmaradt tésztát gyúrd össze, szaggasd ki újra!
  8. A kiszaggatott tészták közepére tegyél egy teáskanálnyi túrótölteléket, fogd a tenyeredbe és a széleit hajtogasd rá a töltelékre. Ezután a két tenyered között sodord össze labda formára.
  9. Egy tűzálló tálat bélelj ki sütőpapírral és rakosgasd bele a labdákat. (Ehhez a mennyiséghez én egy  20 × 30 cm-es tálat használtam)
    Sütéshez előkészítve a labdák
    Most még labda formák, de sütés után…

     

  10. Letakarva hagyd pihenni fél órán keresztül a sütésre előkészített túrós labdabuktákat, ezalatt melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  11. Ha kivártad a fél órát, kend meg a labdabukták tetejét vékonyan olvasztott margarinnal, majd tedd a tálat a sütőbe.
  12. A sütőt állítsd légkeverésre, hagyd 180 fokon, így kb: 25 perc alatt kész lesz a túrós labdabukta.

    Foszlós kelt tészta a labdabukta
    Talán a fotón is látszik, milyen finom, foszlós lett a labdabukta kelt tésztája
  13. Porcukorral meghintve tálald.

Két tipp a recept végére:

A túrós töltelékbe keverhetsz reszelt citrom héjat is, sőt, akár citromlevet is!

Ha nincs túró, vagy menet közben kiderül, hogy kevés a töltelék, légy kreatív! Lekvárral, nutellával is megtöltheted a labdabuktákat! Láttad má? A kelt fonott kalácshoz is használtunk nutellás tölteléket!

Túrós labdabukta

Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Túrós labdabukta
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + öt =

Scroll to top