Szőlős lepény

Szőlő, szüret, piros szőlő, egy tál szőlő | kedvenc-receptek.huA szőlős lepényt úgy készítjük, hogy a tésztát kinyújtjuk, felét tepsibe tesszük és ráhelyezzük a szőlőszemeket és a többi tölteléket, betakarjuk a maradék tésztával és forró sütőben megsütjük. Egyszerű sütemény recept.

Szőlős lepény hozzávalók, a sütemény elkészítése

Hozzávalók

  • 80 dkg szőlő,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 10 dkg margarin,
  • 1 tojássárgája,
  • 5 dkg porcukor,
  • 0,5 dl tejföl,
  • 10 dkg dió.

Szőlős lepény elkészítése

  1. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, majd a margarinnal, tojássárgával, tejföllel és a porcukorral tésztává gyúrjuk, kinyújtjuk.
  2. A tészta felét tepsibe tesszük, ráhelyezzük a megmosott, leszárított szőlőszemeket, megszórjuk darált dióval.
  3. Rátesszük a tészta másik felét, villával megszurkáljuk, és forró sütőben megsütjük.

Azt mondják, hogy a szüret a szőlőszedés ünnepe. Egy ünnepi alkalomhoz a szüreti szőlős lepény egész augusztus végétől december elejéig kínálható édes sütemény, ilyen hosszúra is elnyúlhatnak ugyanis a szőlőszedés munkálatai. Tudta hogy a szüret a bor elkészítésének egyik mozzanatára, a szűrésre utal? A lepény pedig a tészta vastagságára utal: az ilyen sütemény általában ujjnyi vastagságú…

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 5 =

Scroll to top