Őszibarack süti

Őszibarack süti recept
Nézd meg, hogy kell elkészíteni ezt a színes süteményt!

Az őszibarack süti elkészítése elég hosszadalmas, aprólékos munkával jár, de nagyon megéri. Ha meg tudjátok állni, akkor az elkészülte után nem kellene azonnal elfogyasztani, mert másnapra lesz igazán finom és puha az állaga.

Sok helyen azt olvastam, hogy ez egy igazi lagzis sütemény. Én sok lakodalomban voltam már, de nem emlékszem arra, hogy bárhol is találkoztam volna az őszibarack alakú süteménnyel. (Vagy rossz lakodalomban voltam, vagy eldugták előlem…)

Mielőtt nekilátunk, megnyugtatok mindenkit: nem kell piros, zöld, vagy sárga színű tésztát sütni a sütihez. A színezéshez majd ételfestéket, vagy különböző színű aromákat használunk. Esetleg mást, de ez a receptből úgyis kiderül.

Őszibarack süti recept

A sütemény elkészítését megpróbáltam a lehető legrészletesebben leírni. Szerintem ezek alapján Te is el tudod majd készíteni:

Hozzávalók a tésztához

  • 25 dkg margarin,
  • 2 tojás sárgája,
  • 30 dkg porcukor,
  • 2 dl tej,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 50 dkg liszt,
  • kristálycukor a díszítéshez,
  • 3 különböző színű ételfesték, vagy aroma (piros, sárga, zöld).

Hozzávalók a töltelékhez

  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg porcukor,
  • sárgabarack lekvár,
  • fél dl rum.

Az őszibarack süti elkészítése lépésről lépésre

  1. A margarint a porcukorral és a tojássárgájával keverd ki habosra, majd öntsd hozzá a tejet és add hozzá a 20 dkg lisztet, amiben előzőleg elkeverted a sütőport.
  2. Keverd simára az így kapott masszát és egy-két óra hosszat hagyd állni. Ezután hozzákeverheted a többi lisztet. Ha puha a tészta addig adj apránként hozzá lisztet, amíg nagyjából kelt tészta állagú nem lesz.
  3. Golyókat formálsz a két tenyered között, melyeket sütőpapírral bélelt tepsiben, egymástól kellő távolságban helyezz el. A golyókat kicsit nyomkodd rá a tepsire úgy, hogy az alja laposodjon, de a teteje domború maradjon.
  4. Közepes hőfokon szép világosra süsd meg az őszibarack süti tésztáját. Egy gombócból egy fél őszibarack süti lesz!
  5. Ha megsült a tészta, még melegen, éles késsel kapard ki a közepét.
  6. Ha túlsütöd vagy hagyod kihűlni, akkor a kaparás közben eltörhet a tészta.
  7. A töltelékhez a kikapart tésztát a vajjal, cukorral, lekvárral és rummal ízesítsd és keverd jól össze az alábbiak szerint:
  8. Először a vajat habosra kevered a cukorral, majd belemorzsolod a kikapart tésztát.
  9. Hozzáadod a lekvárt és a rumot, hogy szaftos tölteléket kapj.
  10. Ezzel a töltelékkel két-két fél barackot megtöltesz és összeragasztasz.
  11. Aromával vagy ételfestékkel (esetleg szörppel) adod meg a színét. Én az aromával készítettem.
  12. A különféle színeket egy-egy tányérba készítsd elő. Esetemben ez néhány csepp aroma és kevés víz elkeverésével történt.
  13. Egy másik tányérba felvert tojásfehérjét tegyél.
  14. A megtöltött őszibarackok mindkét oldalát mártsd bele a megfelelő színekbe (de csak egy pillanatra, ne áztasd!), majd tojásfehérjével vékonyan megkend meg, végül kristálycukorban forgasd meg.
  15. Kis levelet készíthetsz az őszibarackokra kevés kristálycukor, tojásfehérje és zöld szín keverékével, amit a két fél barack összeillesztésébe szoríthatsz. Ehelyett azonban használhatsz élő levelet is díszítésnek.
  16. És készen is vagy:

Tálalva az őszibarack alakú süti

A receptet és a képeket Arató Cipra (Harka) küldte. Köszönjük!


Ha tetszett az őszibarack süti recept, akkor oszd meg a közösségi oldaladon. Had ismerjék meg a barátaid is!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Őszibarack süti recept lépésről lépésre
Szerző:
Megjelent:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + kilenc =

Scroll to top