Ostoros kalács

Ostoros kalács: finom húsvéti süti
Ostoros kalács – ostoros rétes

Van aki szerint ostoros rétes, szerintünk ostoros kalács recept amit most részletesen közreadunk. A karácsonyi menüben éppúgy megjelenhet ez a fonott kalács recept, mint a húsvéti sütemények között. A húsvéti kalács kakaós töltelékkel készül, és szándékosan nem krémet írtam. Hogy miért, azt a recept alatt elmagyarázom.

Amitől a háziasszonyok meg szoktak riadni: élesztőt futtatunk és tésztát kelesztünk az ostoros fonott kalács recept elkészítése során. Nem szabad félni! Lépésről lépésre leírjuk, képekkel bemutatjuk hogyan csináld.

A kalács sütése kb.: 30 perc, az előkészítés nagyjából ugyan ennyi, tehát nem kell órákig tapogatni vele. Lássuk a receptet!

Ostoros kalács recept

Hozzávalók a tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 3 db tojás

A kakaós kalács töltelék hozzávalói

  • 25 dkg margarin
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Ostoros kalács elkészítése lépésről lépésre

  1. Felfuttatjuk az összemorzsolt élesztőt 1 dl szoba-hőmérsékletű tejben, egy csipet cukorral.

    Ostoros kalács: felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban
    Felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban
  2. Ha felfutott, összekeverjük a liszttel, a maradék tejjel, kristálycukorral, a 3 tojással és az étolajjal.

    Ostoros kalács: még élesztő nélkül
    Még élesztő nélkül
  3. Kézzel jól összedolgozzuk, lágy kelt tésztává dagasztjuk.
  4. Melegebb helyre félre tesszük kelni.

    Ostoros kalács: A tésztát összedolgoztuk, félre tehetjük kelni
    A tésztát összedolgoztuk, félre tehetjük kelni
  5. Amikor a tészta szépen feljött, 6 cipóra osztjuk, és ruhával letakarva még 1⁄2 órát pihentetjük.
  6. Ez alatt az idő alatt a kakaót, a vaníliás cukrot és a cukrot összekeverjük a töltelékhez, a margarint pedig megolvasztjuk.
  7. A cipókat tepsi hosszúságúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal és rászórjuk a cukrozott kakaóport. Erről a mozzanatról a recept alatt bővebben is olvashatsz!
  8. Felsodorjuk, és kettőt-kettőt összefonunk, majd ellenőrizzük a tésztát, hogy sütés közben ne tudjon kifolyni belőle a megolvadt kakaós töltelék.

    Ostoros kalács: Kettő-kettő tekercset összefonunk
    Kettő-kettő tekercset összefonunk
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgájával a tetejét megkenjük.
  10. Előmelegített sütőben (180 Cº-on, légkeveréses sütés állásban) kb. 30 perc alatt elkészül.

A húsvéti fonott kalácsok közül – mert többféle változat is létezik – nekünk ez jött be eddig a legjobban. Tökéletesen foszlós kalács finom kakaós töltelékkel. Szerintem próbáld ki!

Ha három-három szálat akarsz összefonni, semmi akadálya! Kettővel viszont egyszerűbb dolgozni, kisebb az esélye, hogy kiszakad a tészta, az íze pedig ugyan olyan finom, mint a hármas fonású kakaós kalácsnak.

Nincs sütőpapír otthon? Sebaj, margarinnal kikent, kilisztezett tepsiben is ugyan úgy megsül a süti.

Ostoros kalács kakaós krémmel vagy szórt kakaó porral?

Ostoros kalács: egy egyszerű módszer a töltelék felhordására
Egy egyszerű módszer a töltelék felhordására

Az ostoros kalácsot többféleképpen el lehet készíteni. Ha egy másik recept azt írja, hogy a margarinból, kakaóból és cukorból keverjünk krémet és azzal kenjük be a tésztát feltekerés előtt, akkor jusson eszünkbe, hogy olvasztott margarinnal megkenni a tésztát, majd megszórni azt a cukrozott kakaóporral sokkal egyszerűbb!

Az így megtöltött ostoros kalács pedig ugyan olyan finom, mintha krémmel töltöttük volna.

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Ostoros kalács recept képekkel, lépésről lépésre
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + nyolc =

Scroll to top