Meggyes rétes grízes töltelékkel

Meggyes rétes grízes töltelékkel: Finom szaftos süti
Finom szaftos süti

Egy korábbi receptünk felhasználásával készítjük a grízes meggyes rétest, melyben részletesen leírtuk, hogyan készítjük a rétestésztát. Az olcsó rétes egy jól elkészített rétestészta, ezt bolondítjuk meg az ízletes meggyes töltelékkel, melyhez búzadarát (grízt) keverünk. Friss gyümölcsből sütjük, de természetesen mirelitből, sőt kompótból is készíthető!

Meggyes rétest réteslapból is lehet készíteni, azonban ha épp nincs odahaza, akkor jól fog jönni ez a recept. A jó hír az, hogy a réteslapból készült réteshez felhasználható az itt írt töltelék recept! A kész réteslapot viszont nem kell

A magunk készítette tésztát a finom süteményhez a lehető legvékonyabbra sodorjuk úgy, hogy ne szakadjon el. A finom, szaftos, meggyes töltelékkel megtöltjük és aranybarnára sütjük. Próbáld meg elkészíteni, ehhez a recept képekkel, pontos mennyiségekkel és részletes leírással áll a rendelkezésedre!

Meggyes rétes hozzávalók

Tészta

  • 30 dkg liszt,
  • 1 tejföl,
  • 1 tojás,
  • 1 csipet só.

Hozzávalók a tészta kenéséhez

  • 8 dkg zsír, (vagy 8 evőkanál étolaj),
  • 3-4 evőkanál liszt.

Meggyes töltelék hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 kávéskanál fahéj

Grízes meggyes rétes recept

  1. A tészta elkészítéséhez a lisztet, a tejföllel, tojással és a sóval összegyúrjuk, négy részre vágjuk és fél órát pihentetjük.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: Összegyúrtuk a tésztát
    Összegyúrtuk a tésztát
  2. Eközben elkészítjük a meggyes tölteléket, melyhez a meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk, lecsöpögtetjük, majd ha túl sok a leve kissé kinyomkodjuk.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: Megmostuk, lecsepegtetjük a meggyet
    Megmostuk, lecsepegtetjük a meggyet
  3. Összekeverjük a kristálycukorral, hozzá adjuk a búzadarát és a fahéjat (elhagyható), és ha még túl levesnek találjuk, akkor adhatunk még hozzá búzadarát.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: Cukorral, fahéjjal és grízzel keverjük
    Cukorral, fahéjjal és grízzel keverjük
  4. A 8 dkg zsíron megpirítjuk a 3-4 evőkanál lisztet.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: Lisztet pirítunk, amit a tésztára kenünk
    Lisztet pirítunk, amit a tésztára kenünk
  5. A tésztákból vékony lapokat sodrunk, a pirított lisztet rákenjük és ízlés szerinti töltelékkel megszórjuk.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: A megkent tésztára kerül a meggyes töltelék
    A megkent tésztára kerül a meggyes töltelék
  6. Összesodorjuk rétes alakra, a tetejét tejföllel megkenjük és sütőpapírral bélelt sütőben 180 fokon alsó-felső sütés módban kb.: 30 perc alatt készre sütjük.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: Aranybarna rétes teteje, tehát kész!
    Aranybarna rétes teteje, tehát kész!

Meggyes rétes töltelék grízes változatához

A meggyes rétes tésztájával nem lesz probléma, ennél a süteménynél az elkészítés során a legnehezebb a töltelék helyes állagát eltalálni. Ha túl sok levet hagyunk a meggyben, akkor sütés közben – vagy már előtte – kifolyik a tésztából. Ami nem baj, mert az édes, szirupos meggylé kikanalazva is nagyon finom, de a süti így nem túl szép, és az alsó tészta is elázik tőle.

Ha túl leves gyümölcsöt használunk, akkor tehát alaposan ki kell nyomkodni! Hogy mennyire? Sajnos ehhez rutin kell, hogy mikor megfelelő már a meggy a réteshez, azt a tapasztalat megszerzése után majd könnyebben el tudod dönteni! Ha megcukroztad, utána a gríz mennyiségével még kicsit tudod befolyásolni a töltelék állagát, a dara ugyanis képes a lé egy részét magába szívni. Arra azért vigyázz, hogy ne legyen túl sok dara a rétesben!

A túl száraz töltelékkel nem lesz finom a rétes! Ezért ha inkább húsos, mint leves a meggy, akkor ne nagyon nyomkodd!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Meggyes rétes grízes töltelékkel
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 3 =

Scroll to top