Kürtős kalács házilag

Kürtős kalács recept elkészítése házilag, lépésről lépésre, fotókkal illusztrálva. Diós, cukros édesség.

Mi mindig röviden mondjuk: kürtöskalács, mintha valami köze lenne a kürthöz, pedig nincs. Nevét a kályhacső alsó, kiszélesedő részéről, a kürtőről kapta, ezért helyesen így kell leírni: kürtős kalács. A kelt tészta dagasztása, hengerre tekerése erőt és ügyességet igényel, ám minden kalácskészítő az anyagok minőségében és a pontos mennyiségében látja az édes sütemény lényegét.

Kürtős kalács recept

Kürtőskalács recept | Kedvenc receptek, sütemények

Hozzávalók

A tésztához

  • 1 kg liszt,
  • 1 tojás,
  • 3 dkg élesztő,
  • 3 tojássárgája,
  • 5 evőkanál porcukor,
  • 10 dkg vaj,
  • 8 dl tej,
  • só.

A mázhoz

  • 10 dkg apróra vágott dió,
  • 15 dkg cukor.

A kenéshez

  • 15 dkg vaj.

Kürtőskalács elkészítése

  1. Az élesztőt kevés langyos tejen felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez és a vajjal, a tojással, a cukorral, csipetnyi sóval kemény tésztává dagasztjuk.
  2. Kb.: 1 órán keresztül kelni hagyjuk.
  3. Kürtőskalács tészta nyújtása | Kedvenc-receptek.huA tésztából 15 dkg-os adagokat lisztezett deszkán ujjnyi vastag hengerekké sodrunk, majd hézagosan, csigavonalban olvasztott olajjal megkent nyújtófára, vagy sütőfára(képen) tekerjük.
  4. Kürtőskalács tészta feltekerése | Kedvenc-receptek.huA nyújtófával kisodorjuk, hogy a hengeres tészta kilapuljon és összefüggő réteget képezzen.
  5. Kürtőskalács sütése | Kedvenc-receptek.huFaszénparázs felett, állandóan forgatva, olvasztott vajjal kenegetve megsütjük.
  6. Eközben a cukrot a vágott dióval összekeverjük és beszórjuk vele a kürtőskalácsot.
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × öt =

Scroll to top