Nemzeti ünnepünkön talán a Kossuth kifli az a süti, ami illik az alkalomhoz. A hozzávalók közül a mandula dióval is helyettesíthető, nem fogja elrontani.
Az édes sütemény és neves névadója kapcsolatáról a recept alatt olvashatsz!
Kossuth kifli hozzávalók
- 25-25 dkg vaj, porcukor és liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 3 tojás,
- 10 dkg mandula,
- reszelt citromhéj,
- vaníliás cukor
Kossuth kifli recept
- A vajat a cukorral, a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt, a citromhéjat.
- Óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.
- Egy kb. 25 cm-es tepsibe öntjük, késsel elkenjük, és megszórjuk vágott mandulával.
- Egész halványra sütjük.
- Amikor elkészült, pogácsaszaggatóval kifli (félhold) formára szaggatjuk, és vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.
A Kossuth kifli története
Van-e valami köze a Kossuth kiflinek híres neves névadójához, egyáltalán Kossuthról nevezték el ezt a finom süteményt? A Kossuth kifli az 1840-es évekből származik, a pozsonyi országgyűléshez közeli Vasforrás nevű vendéglő tulajdonosa, Palugyai Jakab készítette el először. Az országgyűlési képviselők – köztük Kossuth Lajos – gyakran betértek ebbe a vendéglőbe, és örömmel fogyasztották az itt kapható diós, mandulás édességeket. Kossuth kedvence állítólag a félhold alakú süti mandulás változata volt, ezért a vendéglős a Kossuth kifli névvel kezdte árusítani.
Több ételünk kapott olyan elnevezést, ami arra utal, hogy kitalálója, vagy egy híresség az elnevezés alapja. Ezekről a híres ételekről a hivatkozásra kattintva olvashatsz bővebben.