Karácsonyi diós bejgli

Karácsony bejgli nélkül? Kizárt! A finom diós bejgli elmaradhatatlan kelléke az ünnepi asztalnak. Lássuk, hogyan készül!
Karácsonyi sütemények

Diós bejgli

Hozzávalók

  • 1 kg liszt,
  • 8 dkg cukor,
  • 50 dkg vaj,
  • 3 dkg élesztő,
  • 4 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • só;

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 dl tej,
  • 30 dkg cukor,
  • 40 dkg dióbél,
  • 5 dkg mazsola,
  • fél citrom héja,
  • fahéj.

Készítsünk diós bejglit karácsonyra!

  1. Kezdjük a töltelékkel: a tejet a cukorral felforraljuk, és ráöntjük a darált dióra.
  2. Hozzáadjuk a mazsolát, citromhéjjal és fahéjjal ízesítjük.
  3. Közepes tűzön néhány percig főzzük.
  4. A tésztához a lisztet a cukorral, kevés sóval és a vajjal elmorzsoljuk.
  5. Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk, majd a tésztába dolgozzuk annyi tejjel, hogy félkemény tésztát kapjunk.
  6. Letakarva rövid ideig pihentetjük, majd 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókra formáljuk.
  7. Vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a kihűlt diótöltelékkel, és összesodorva tepsibe fektetjük.
  8. Villával több helyen megszurkáljuk.
  9. A tojást a tojássárgájával felverjük, ezzel a tészta tetejét megkenjük, és meleg helyen száradni hagyjuk.
  10. Még egyszer megkenjük, és ismét száradni hagyjuk.
  11. Közepes hőmérsékletű, sütőben sütjük.

illusztráció: pixabay

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenöt − 15 =

Scroll to top