Karácsonyi diós bejgli

Karácsony bejgli nélkül? Kizárt! A finom diós bejgli elmaradhatatlan kelléke az ünnepi asztalnak. Lássuk, hogyan készül!
Karácsonyi sütemények

Diós bejgli

Hozzávalók

  • 1 kg liszt,
  • 8 dkg cukor,
  • 50 dkg vaj,
  • 3 dkg élesztő,
  • 4 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • só;

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 dl tej,
  • 30 dkg cukor,
  • 40 dkg dióbél,
  • 5 dkg mazsola,
  • fél citrom héja,
  • fahéj.

Készítsünk diós bejglit karácsonyra!

  1. Kezdjük a töltelékkel: a tejet a cukorral felforraljuk, és ráöntjük a darált dióra.
  2. Hozzáadjuk a mazsolát, citromhéjjal és fahéjjal ízesítjük.
  3. Közepes tűzön néhány percig főzzük.
  4. A tésztához a lisztet a cukorral, kevés sóval és a vajjal elmorzsoljuk.
  5. Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk, majd a tésztába dolgozzuk annyi tejjel, hogy félkemény tésztát kapjunk.
  6. Letakarva rövid ideig pihentetjük, majd 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókra formáljuk.
  7. Vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a kihűlt diótöltelékkel, és összesodorva tepsibe fektetjük.
  8. Villával több helyen megszurkáljuk.
  9. A tojást a tojássárgájával felverjük, ezzel a tészta tetejét megkenjük, és meleg helyen száradni hagyjuk.
  10. Még egyszer megkenjük, és ismét száradni hagyjuk.
  11. Közepes hőmérsékletű, sütőben sütjük.

illusztráció: pixabay

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − négy =

Scroll to top