Kelt fonott kalács diós-nutellás töltelékkel

Kelt kalács készítése
A kelt kalács készítése során fonással rakjuk egybe a tésztát, amit előzőleg édes, diós és nutellás krémmel töltöttünk meg. Azaz fonott is és töltött is a kalács.

A recept alatt azt is elmondom, hogy ha vegán kelt kalácsot akarsz készíteni, akkor ebben a receptben melyik összetevőt mivel tudod kiváltani. Így mindenkinek fogyasztható, ünnepi édességet tudsz készíteni. (Az ünnepekről részletesebben a linkre kattintva tudsz olvasni.)

Ha gyakorlatlan vagy a konyhában, akkor se aggódj! Részletesen, lépésről elmagyarázok mindent és képekkel is megmutatom a receptet:

Kelt kalács készítése

Természetesen ez a recept is szabadon variálható. Lehet az egészhez csak diós, vagy csak nutellás tölteléket használni. (De keverve az igazi).

Hozzávalók

A hozzávalókat három részre bontottam: külön-külön vannak a tésztához, a töltelékhez és a kalács tetejére valók.

Tésztához

  • 70 dkg liszt,
  • 5 dkg élesztő,
  • 10 dkg cukor,
  • 4 dl tej,
  • 5 evőkanál olaj,
  • fél citrom reszelt héja,
  • só.

Töltelékhez

  • 1 doboz Nutella, és
  • 25 dkg darált dió,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 db vaníliás cukor,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • 0,5 dl tej.

Tetejére

  • 3 evőkanál olaj,
  • 1,5 evőkanál cukor

Kelt kalács sütése

  1. Melegítsd langyosra a tejet, öntsd bele a cukrot, keverd el és morzsold bele az élesztőt, futtasd fel. Az élesztő felfuttatásáról már sokszor beszéltem, de ha még bizonytalan vagy, akkor olvasd el a lényeget a linkre kattintva!
  2. A lisztet szitáld át, egy csipet sót és a reszelt citromhéjat add hozzá, végül öntsd bele a felfuttatott élesztőt és az étolajat.

    Kalács tészta összedolgozva
    Kalács tészta összedolgozva
  3. Jó alaposan dolgozd össze a tésztát, majd letakarva 1 órát keleszted.

    Megkelt a tészta!
    Megkelt a tészta!
  4. Miután megfelelő a kelt kalács tésztája, oszd fel 6 egyenlő részre, kicsit gyúrd át mindegyiket, majd letakarva 15 percig keleszd tovább.
  5. Készítsd el a kelt kalács diós töltelékét! Ehhez a diót, a porcukrot, vaníliás cukrot és a citrom héjat összekevered, hozzáadod a tejet, jól elkevered és pár perc alatt készre főzöd. Ha kész, hideg vízbe téve kihűtöd.
  6. Ezután a tésztákat külön-külön nyújtsd ki, olyan hosszú legyen, hogy a tepsidbe majd beférjen, illetve ne legyen túl vastag sem.
  7. Mindegyik tésztát kend meg valamelyik krémmel.

    Nutellával megkentem az egyik tésztát
    Ez nutellás lesz.
  8. Én két kalácsot készítettem, hármas fonással. Az egyikben két tészta diós, egy tészta nutellás krémet kapott. A másikban fordítva: kettő nutellás, egy diós krémmel lett megtöltve.

    Ez a tészta diós tölteléket kap
    Ez a tészta diós tölteléket kap
  9. Miután megkented a tésztákat, tekerd fel őket. Érdemes a tészták végét összecsípni, hogy a ne folyjon ki a krém sütés közben. Amikor készen vagy, 6 töltött tészta szálad lesz.
  10. Most kapcsold be a sütőt 180 fokra. Azaz kezd el előmelegíteni!
  11. Először az egyik kalácsot készíted el hármas fonással, majd a másikat. Ha fonás előtt összekevered a szálakat, akkor lesz egy kelt diós kalácsod és egy kelt nutellás kalácsod…

    Hármas fonással készítsd a kalácsot
    Hármas fonással készítsd a kalácsot
  12. Amikor végeztél a fonással, ellenőrizd a kalácsok végeit, ha kell csípd össze még egyszer, majd tetejüket kend meg cukros-olajos keverékkel.

    Tepsiben a kalácsok
    Bélelt tepsiben a kalácsok
  13. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és tedd bele a kalácsokat.

    A kelt kalács sütési ideje kb.: 50 perc
    Sülnek a kalácsok
  14. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd készre, amíg a kalács teteje szép barna nem lesz. A kelt kalács sütési ideje kb: 50 perc.

    Szép barnára sült diós-nutellás kalácsok
    Szép barnára sült diós-nutellás kalácsok

Vegán kelt kalács sütése

Mi kell ahhoz, hogy ebből a receptből egy igazi vegán kelt kalács készüljön? Egészen apró változtatások. Először is a tej helyett növényi tejet használj. Lehet rizs tej, szója tej, stb. A nutella helyett pedig vegán mogyorókrémet. Hidd el, így is isteni lesz a sütid!

A recept egyébként szóról szóra ugyan az a vegán kalács készítése esetén is. A kész süti bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét!

Jó étvágyat kívánok!

Kelt kalács nutellás-diós töltelékkel

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Kelt fonott kalács diós-nutellás töltelékkel
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × öt =

Scroll to top