Húsvéti kalács

Recept:

Sokan a húsvéti ételek kapcsán a húsvéti kalácsra, illetve a húsvéti sonkára gondolnak. Persze vannak akik idegenkednek attól, hogy a sonkát kaláccsal fogyasszák, ők akár ehetik külön-külön is a kettőt.

Az átszitált lisztbe belekeverünk 1 tojássárgáját, kevés sót, és a langyos tejben felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a porcukrot, tejfölt, 5 dkg vajat, és annyi tejet, hogy félkemény tésztát kapjunk. A tésztát jól összegyúrjuk, és fokozatosan beledolgozzuk a langyos vajat. Letakarva meleg helyen kelesztjük. Ezután a tésztát 3 részre osztjuk, ezekből egyforma rudat sodrunk, és a három ágból kalácsot fonunk. Vajjal kikent tepsibe tesszük, amikor duplájára kelt, felvert tojással megkenjük, és lassú tűznél jól átsütjük.

Hozzávalók

  • 1 kg liszt,
  • 2 tojás,
  • 3 dkg élesztő,
  • 7 dl tej,
  • 5 dkg porcukor,
  • 1-2 evőkanál tejföl,
  • 10 dkg vaj,
  • só.

Tálalás

Sonkával, (hímes)tojással.

Trükk

A kalácsot forró sütőbe kell tenni, majd kb. 10 perc elteltével a hőfokot közepesre módosítsuk és így süssük tovább!

Kellemes húsvéti ünnepeket és foszlós kalácsot kívánunk minden kedves látogatónknak!
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − négy =

Scroll to top