Húsvéti kalács

Recept:

Sokan a húsvéti ételek kapcsán a húsvéti kalácsra, illetve a húsvéti sonkára gondolnak. Persze vannak akik idegenkednek attól, hogy a sonkát kaláccsal fogyasszák, ők akár ehetik külön-külön is a kettőt.

Az átszitált lisztbe belekeverünk 1 tojássárgáját, kevés sót, és a langyos tejben felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a porcukrot, tejfölt, 5 dkg vajat, és annyi tejet, hogy félkemény tésztát kapjunk. A tésztát jól összegyúrjuk, és fokozatosan beledolgozzuk a langyos vajat. Letakarva meleg helyen kelesztjük. Ezután a tésztát 3 részre osztjuk, ezekből egyforma rudat sodrunk, és a három ágból kalácsot fonunk. Vajjal kikent tepsibe tesszük, amikor duplájára kelt, felvert tojással megkenjük, és lassú tűznél jól átsütjük.

Hozzávalók

  • 1 kg liszt,
  • 2 tojás,
  • 3 dkg élesztő,
  • 7 dl tej,
  • 5 dkg porcukor,
  • 1-2 evőkanál tejföl,
  • 10 dkg vaj,
  • só.

Tálalás

Sonkával, (hímes)tojással.

Trükk

A kalácsot forró sütőbe kell tenni, majd kb. 10 perc elteltével a hőfokot közepesre módosítsuk és így süssük tovább!

Kellemes húsvéti ünnepeket és foszlós kalácsot kívánunk minden kedves látogatónknak!
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − kilenc =

Scroll to top