A házi almás lepény töltelékébe teszünk fahéjat is, az alma és a fahéj nagyon jól kiegészítik egymást. A fahéjat egyébként az egészséges táplálkozásban is előszeretettel alkalmazzák, állítólag az emésztési zavarokra kiváló a fahéj hatása. A tésztát kicsit megsütjük, mielőtt rátesszük a tölteléket. Ez a házi almás lepény egyik titka. A másik, hogy kevés zsemlemorzsával megszórjuk, így nem levesedik annyira.
Házi almás lepény hozzávalók, elkészítése
Hozzávalók
- 30 dkg liszt,
- 15 dkg vaj,
- fél citrom héja,
- 1 dl tejföl,
- 2 tojássárgája,
- 5 dkg zsemlemorzsa,
- 1,2 kg alma,
- 20 dkg cukor,
- 5 dkg mazsola,
- 10 dkg dió,
- 1 tojás,
- fahéj,
- só
Házi almás lepény elkészítése
- A lisztet, a vajat, 8 dkg cukrot, csipet sót, citromhéjat jól összedolgozzuk.
- Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgákat, és tésztává gyúrjuk.
- Letakarva 10-15 percig pihentetjük, majd a tészta felét vékonyra kinyújtjuk.
- Tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk, és a sütőben kissé átsütjük.
- Kevés zsemlemorzsával megszórjuk.
- Rátesszük a megtisztított, szeletekre vágott almát, fahéjas kristálycukorral megszórjuk, kevés mazsolát, és durvára őrölt diót is szórunk rá.
- A tészta vékonyra kinyújtott másik felével beborítjuk, felvert tojással megkenjük, és néhány helyen megszurkáljuk.
- Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.