Gesztenyés fatörzs recept
A karácsony az édes ízek, illatok ünnepe is. A bejgli mellett szinte hagyomány a gesztenyés fatörzs sütemény.
Az alapja piskóta, amihez a tojásfehérjét 1 evőkanál vízzel habbá verjük, közben 8 dkg cukrot lassan hozzáadunk. Miután kemény habot készítettünk, hozzáadjuk a tojássárgáját. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük, és óvatosan a habba keverjük. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük, és előmelegített sütőben, magasabb fokozaton készre sütjük. Még forrón kristálycukorral megszórt konyharuhára fordítjuk, levesszük róla a sütőpapírt, és feltekerjük.
A gesztenyés töltelék
A töltelékhez a tojást, 3 evőkanál porcukrot, a lisztet és a tejet simára keverjük, és felfőzzük. A vajat 3 evőkanál porcukorral kikeverjük, hozzádolgozzuk a gesztenyemasszát, és összekeverjük a langyosra hűlt főzött krémmel.
Hozzávalók
Piskóta tekercshez
- 4 tojásfehérje,
- 6 tojássárgája,
- 18 dkg cukor,
- 12 dkg liszt,
- 2 dkg kakaó,
- fél tasak sütőpor.
Töltelék
- 1 tojás,
- 6 evőkanál porcukor,
- 3 evőkanál liszt,
- 3 dl tej,
- 10 dkg vaj,
- 25 dkg gesztenyemassza.
Tálalás
Megkenjük a kiterített piskótát a krém egyharmadával, feltekerjük, majd a maradék krémmel bevonjuk a tekercs külsejét, és egy villával meghúzkodva utánozzuk a fakéreg erezetét.
Trükk
A trükk ennél az édességnél maga a gesztenye, ami rendkívül egészséges. Alacsony zsírtartalom, magas C és E vitamin tartalom jellemzi.