A berlini fánk olajban sült tésztaféleség, melyet csonthéjas gyümölccsel bolondítunk meg. Töltelék nélkül készítjük a diónyi fánkocskákat.
Ennek a fánkféleségnek a mandula adja meg azt a különlegességet, amivel eltér a farsangi fánktól. A németek egyébként saját találmányként tartják számon a fánkot, szerintem ebbe a magyar háziasszonyoknak is lesz beleszólása…
Berlini fánk hozzávalók
- 20 dkg liszt,
- 25 dkg mandula,
- 3,5 dl tej,
- 10 dkg vaj,
- 1 tojás,
- 3 tojássárgája,
- 5 dkg cukor,
- só,
- olaj a sütéshez.
Berlini fánk recept
- A tejet a vajjal felforraljuk, hozzákeverjük a lisztet, és addig kevergetjük, míg az edény falától elválik.
- Melegen hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat, az apróra vágott mandulát, végül cukorral, és kevés sóval ízesítjük.
- Amikor kihűlt, dió nagyságú golyókat formálunk belőle, majd vágott mandulában megforgatjuk, és forró olajban megsütjük.
- Porcukorral meghintve kínáljuk.
- Adhatunk hozzá, dzsemet, jamot, ízt, vagy lekvárt 🙂
Ha csak dió van otthon, azzal helyettesítheted a mandulát ehhez a recepthez!