A kefires croissant egy lágy tésztájú, sajtos, sós sütemény. Baráti beszélgetésekhez, borozgatásokhoz ajánlom. De tökéletes vendégváró fogásnak is, vagy egy sűrű, tartalmas leves (pl: lencsegulyás) után, második fogásnak.
Hidd el, megéri megcsinálni!
Ugye étvágygerjesztő a képen ez a sajttal együtt aranybarnára sült kefires kifli. De még nem beszéltem arról, hogy mennyire nehéz elkészíteni.
Semennyire! Jöjjön a recept:
Aranybarnára sült kefíres croissant recept
Eddig még nem mondtam, de ez egy krémes, sós süti. De ne aggódj, a krém abszolút nem bonyolult!
Hozzávalók
A tésztához ezt készítsd elő:
- 70 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 175 g kefir
- 1 dl napraforgóolaj
- 6 dkg cukor
- ízlés szerint só
- 1,5 dl tej (langyos)
- 5 dkg élesztő
Ez kell a krémhez:
- 25 dkg margarin
- 3 dkg só
Sajtos croissant sajt nélkül? Persze hogy nem. A tetejére:
- 1 db tojássárgája
- 5 dkg sajt (kevés reszelt)
- ízlés szerint köménymag
A kefíres croissant elkészítése lépésről lépésre
- Futtasd fel az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben.
- A lisztet, cukrot, tojást, kefirt, olajat keverd el, add hozzá a felfuttatott élesztőt, majd dagszd össze a tésztát.
- Vedd négyfelé a kész tésztát és kb. 30 cm-es átmérőjű körökre nyújtsd ki őket. 2-3 mm vastag, kerekre nyújtott kapsz.
- Most jön a krémezés! A megsózott margarint keverd ki habosra, az első tésztát kend meg a krém felével.
- A krémes tésztára helyezd rá a második kör alakúra nyújtott tésztát. Kész a kefires croissant alapja!
- A harmadik és negyedi tésztából és a maradék krémből ugyan így készítsd el a süti alapját. Van két krémes tésztád.
- Mindkét kört vágd fel 16 cikkre (összesen 32 szelet lesz a két tésztából), majd tekerd fel őket kifliszerűen.
- Tegyél egy tepsibe sütőpapírt, rakosgasd rá a feltekert kifliket, majd kend meg tojássárgájával és hintsd meg reszelt sajttal a tetejét.
- Tojássárgájával lekenjük, kelesztjük és 180 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Kefires kifli, avagy a változatok sora végtelen
Ehhez hasonló receptet számtalanul találhatsz az interneten. Kis variációkkal.
Van aki sajt helyett szezámmaggal, vagy köménymaggal hinti meg a croissant tetejét.
A közepébe kerülhet sonka, sajt, bacon, vagy akár virsli is! Ahogy Szilágyi Balázs Virsli kabátban receptjének végén is szerepel, az alapvetően leveles tésztából készülő kabát helyett az ebben a receptben szereplő tésztába is betekerhető a virsli.
Horváth Csaba (Sopron) receptje alapján.