A vegán torta recept két fő részből áll, egyik sem lesz nehéz: először elkészíted a tésztát, majd a pudingot. Különleges ünnepi édességet készítünk, szinte pillanatok alatt.
A torta közepébe gyümölcsöt teszünk, ízlés szerint. Lehet friss gyümölcs, kompót, vagy akár fagyasztott is. Nálunk az utóbbi volt idehaza, így az került bele a vegán tortába.
Ez a vegán édesség bármilyen alkalomra kitűnő, húsvétkor, vagy karácsonykor is megállja a helyét az ünnepi asztalon.
Vegán torta recept
A fagyasztott gyümölcsöt hagyd kiolvadni, úgy add a recepthez! Az elkészítés lépésről lépésre, fotókkal a receptben!
A tészta hozzávalók
- 2 dl növényi tej (2-3 dl),
- 3 evőkanál olaj,
- 1 csapott teáskanálnyi szódabikarbóna,
- 20 dkg liszt,
- 3 evőkanál nyírfacukor a tésztába,
- 10 – 15 dkg fagyasztott gyümölcs,
- 1 mokkáskanálnyi citromhéj,
- 10 dkg dióféle,
- 1 evőkanál kakaó,
Hozzávalók a tetejére
- 75 gramm vegán pudingpor,
- 0,5 liter növényi tej,
- 5 evőkanál nyírfacukor,
- étcsokoládé reszelék.
Vegán torta készítése
- A lisztek átszitáljuk egy tálban, hozzákeverjük a szódabikarbónát, a nyírfacukrot és a kakaóport.
- Hozzáadjuk az olajat, majd a növényi tejet és a citromhéjat, majd csomómentesre keverjük.
- A diót összetöröd, kisebb darabokra felaprítod és belekevered a tésztába.
- Sütőpapírral béleld ki a tortaforma alját és oldalát, öntsd bele a tésztát.
- A tésztát terítsd be a gyümölccsel és kb.: 20 perc alatt süsd készre.
- Készítsd el a pudingot: dupla mennyiségű vegán pudingport használj de a növényi tej legyen szimpla. (Hogy sűrű legyen a krém, azaz fél liter növényi tejhez két zacskó puding).
- Öntsd a tortaformában lévő kész tésztára a pudingot, hagyd kihűlni, majd óvatosan szedd le a tortaformát a sütiről.
- Ha kihűlt, reszelt étcsokoládéval hintsd meg a tetejét. Amíg fel nem szeleteled, tartsd a hűtőben. De ha egyszer kiveszed onnan, már nem kell többé visszaraknod… mert elfogy!
Láttad a recept fotókon, hogyan fogattam oda a tortaforma széléhez a sütőpapírt? Gémkapoccsal. De megoldható akár ragasztószalaggal is, csak mielőtt a sütőbe teszed, vedd le a rögzítést. A tortaformába öntött massza már nem engedi a sütőpapírt leválni.
Ha bizonytalan vagy abban, hogy megsült-e a torta tésztája, végezzél tűpróbát!