Ez a túrós labdabukta az egyik legfinomabb buktaféleség, édes kelt tésztából készül, finom túrós töltelékkel. Ha azt gondoltad, hogy foszlós buktát készíteni őrült nehéz dolog, akkor van egy jó hírem: ezzel a recepttel neked is sikerülni fog!
A receptben elmondom, hogy mit és hogyan csinálj. A képeken látod is majd, hogy amikor én készítettem, hogyan néztek ki a túrós labdabukták az adott folyamat után.
A töltelék ízesítését rád bízom, én a hagyományos túrós tölteléket díjazom, de a recept alatt adok ötletet ahhoz is, mivel variálhatnád meg ezt az egyébként is isteni sütit.
Túrós labdabukta recept
Az alapanyagokat szabadon variálhatod – megfelelő határok között. Pl.: zacskós élesztő helyett használhatsz friss élesztőt, kristálycukor helyett barna cukrot, stb. Lássuk a receptet:
Hozzávalók a tésztához
- 1 zacskó instant élesztő (25 gramm friss élesztőnek felel meg),
- 2 dl tej,
- 2 evőkanál cukor,
- 50 dkg finomliszt,
- fél kávéskanál só,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 db tojás,
- 10 dkg margarin.
Hozzávalók a túrós töltelékhez
- 30 dkg tehéntúró,
- másfél evőkanál cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 kisebb tojás. („s”-es méret – Tojás méretek a link alatt!)
Túrós labdabukta készítése
- A tésztához melegítsd meg a tejet, öntsd bele az élesztőt, adj hozzá egy evőkanál cukrot és futtasd fel.
- Szitáld egy kelesztő tálba a lisztet, add hozzá a maradék cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint.
- A túrós labdabukta tésztáját dagasztani kell, majd amikor összeállt a tészta, akkor keleszd. Én kelesztő tálban, meleg helyen kb.: egy órát kelesztettem.
- Amíg kel a tészta, elkészítheted a buktalabdák túrós töltelékét.
- A túrót törd át villával, majd keverd hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tojást.
- Ha megkelt a tészta, egy belisztezett gyúródeszkán kb.: ujjnyi vastagságúra nyújtsd ki.
- Pogácsa szaggatóval (vagy akár egy vékony falú üvegpohárral) szaggasd ki egyforma kör alakúra a tésztát.
- A kiszaggatott tészták közepére tegyél egy teáskanálnyi túrótölteléket, fogd a tenyeredbe és a széleit hajtogasd rá a töltelékre. Ezután a két tenyered között sodord össze labda formára.
- Egy tűzálló tálat bélelj ki sütőpapírral és rakosgasd bele a labdákat. (Ehhez a mennyiséghez én egy 20 × 30 cm-es tálat használtam)
- Letakarva hagyd pihenni fél órán keresztül a sütésre előkészített túrós labdabuktákat, ezalatt melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Ha kivártad a fél órát, kend meg a labdabukták tetejét vékonyan olvasztott margarinnal, majd tedd a tálat a sütőbe.
- A sütőt állítsd légkeverésre, hagyd 180 fokon, így kb: 25 perc alatt kész lesz a túrós labdabukta.
- Porcukorral meghintve tálald.
Két tipp a recept végére:
A túrós töltelékbe keverhetsz reszelt citrom héjat is, sőt, akár citromlevet is!
Ha nincs túró, vagy menet közben kiderül, hogy kevés a töltelék, légy kreatív! Lekvárral, nutellával is megtöltheted a labdabuktákat! Láttad má? A kelt fonott kalácshoz is használtunk nutellás tölteléket!
Összefoglaló
Túrós labdabukta
Ezt a túrós labdabukta sütit könnyedén elkészítheted a recept alapján, mivel részletesen, lépésről lépésre elmondom mit és hogyan csinálj. A recept képekkel illusztrálva vezet végig az elkészítés folyamatán.
Típus: Desszert
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT1H
Főzési idő: PT30M
Összes idő: PT1H30M
Hozzávalók:
- liszt
- élesztő
- margarin
- tojás
- kristály cukor
- vaníliás cukor
- só
- tehéntúró
Recept útmutatások: Élesztővel készítjük a túrós labdabuktát. Készítsd el a tésztát, tedd a finom túrós tölteléket a közepébe. A tenyereddel sodord gömbölyű formává, majd süsd meg a sütőben. Isteni!
4.66
Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!