A túrógombóc grízzel és főzéssel készül ebben a receptben. Mondhatjuk, hogy ez egy hagyományos, édes gombóc recept.
Elsősorban porcukorral, esetleg vanília öntettel tálalható, de hallottam olyat is, hogy sima tejfölt kínáltak hozzá. (Én az utóbbira szavazok). Ez az édesség különösen kedvelt a gyerekek körében, akik mindenfajta gombócra fogékonyak.
Talán az sem véletlen hogy a fagylalt gombóc alakú? Ennek a receptnek az a titka, hogy legalább egy órán keresztül pihentetni kell. Mit és hogyan? Lássuk a túrógombóc receptjét:
Túrógombóc recept
Gríz (búzadara) a félzsíros túró mellett a fő alapanyag. A készítés módja hagyományos, azaz főzzük és nem sütjük a gombócokat.
Hozzávalók
- 75 dkg túró,
- 4 tojás,
- 14 dkg búzadara (gríz),
- 10 dkg morzsa,
- 3-4 dkg vaj,
- 2 dl tejföl,
- só.
Túrógombóc elkészítése
- A túrót jól áttörjük, belekeverjük a tojásokat, a darát, gyengén megsózzuk, és kb. 1 óra hosszat pihentetjük. (ha sietsz és kihagyod a pihentetést, akkor a dara nem szívja magába a nedvességet és szét fog esni a gombócod).
- Ezután vízbe mártott kézzel kis gombócokat formálunk, és gyengén sózott, bő, forrásban lévő vízbe ejtjük.
- Mérsékelt tűzön főzzük, míg a gombócok a víz felszínére jönnek (ez kb. 8-10 perc).
- Pirított morzsa készítése: a vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, beleszórjuk a morzsát, majd közepes lángon folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
- A megfőtt túrógombócokat szűrőkanállal kiszedjük a vízből, jól lecsöpögtetjük, és a pirított morzsába forgatjuk.
- Tejföllel meglocsolva, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Hogy a tejfölt édesíted, vagy hagyod a saját savanykás ízét, az csak rajtad áll. Én nem teszek bele cukrot, de van aki azzal szereti.
Plusz egy tipp: a gombóc tésztájába tehetsz reszelt citromhéjat – finomabb lesz tőle, ezt garantálom.
A túrógombóc főzési ideje
Ennél a receptnél sose az órát nézd: a 8 – 10 perc, amit írtam, az csak tájékoztató jellegű. A gombóc akkor lesz jó, ha főzés közben feljön a víz tetejére.