A szüreti szilvás gombóc abban különbözik a hagyományos gombóctól, hogy ennek a közepében nincs szilva, sem szilvalekvár, utóbbit felforrósítva adjuk a kész szilvás gombóchoz. Vigyázat ez egy különleges recept! És különösen finom sütemény.
Szüreti szilvás gombóc hozzávalók, elkészítése
Hozzávalók
- 25 dkg búzadara,
- 8 dl tej,
- 5 dkg vaj,
- 5 dkg cukor,
- 3 tojás,
- 2 zsemle,
- 20 dkg szilvalekvár,
- só.
Szüreti szilvás gombóc elkészítése
- A tejet felforraljuk, beletesszük a vajat, a cukrot, és a csipetnyi sót.
- Forrás közben lassan beleeresztjük a darát, és fakanállal simára keverjük.
- Amikor a dara megfőtt, levesszük a tűzről, és kihűtjük.
- Végül belekeverjük a tojássárgákat, a kockára vágott zsemléket, és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- Kb. 15-20 percig pihentetjük, gombócokat formálunk, majd enyhén sós vízben kifőzzük.
- Felforrósított szilvalekvárral tálaljuk.