Sárga tetejű kókuszos sütemény

Sárga tetejű kókuszos sütemény
Lekváros, kókuszos töltelékkel, sárga cukormázzal készül.

A sárga tetejű kókuszos sütemény a tojássárgájából és a cukorból készült máztól sárgul be. Finom édesség, egy próbát megér! Hasonló süteményünk a Sárga mázas süti receptje, csak abban semmilyen tölteléket sem használtunk, mert az úgy finom.

A recept végén adunk tippeket arra, hogyan lesz még finomabb a süti. Ehhez eláruljuk mitől lesz igazán kemény a tojásfehérjéből felvert hab és mi a szép és finom sárga máz titka.

Sárga tetejű kókuszos sütemény recept

Hozzávalók

Tészta

  • 50 dkg liszt,
  • 20 dkg margarin,
  • 2 evőkanál kakaó,
  • 25 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 kiskanál szódabikarbóna,
  • 3 tojás sárgája,
  • kevés tejföl,
  • kevés lekvár.

Töltelék

  • 5 kanál porcukor,
  • 10 dkg margarin,
  • 0,5 dl rum,
  • 20 dkg kókuszreszelék,
  • 7 tojás fehérje.

Máz

  • 4 tojás sárgája
  • 20 dkg cukor.

Sárga tetejű kókuszos sütemény elkészítése

  1. A tésztát úgy készítjük, hogy a hozzávalóiból – a lekvárt kivéve – tésztát gyúrunk, majd ketté vesszük és pár percig pihentetjük a hűtőszekrényben.
  2. Az egyik felét egy liszttel megszórt deszkán tepsi méretre (a miénk 34 × 20-as tepsi volt) kinyújtjuk és vajjal kikent tepsibe tesszük.
  3. A tetejét vékonyan megkenjük lekvárral.
  4. Ezután elkészítjük a tölteléket, melyhez a tojásfehérjéből habot verünk, majd óvatosan, nehogy a hab összetörjön, belekeverjük a többi hozzávalót.
  5. A krémmel bekenjük a tepsiben lévő lekváros tésztát, majd a maradék tésztát kinyújtjuk és beborítjuk vele a kókuszos sütinket.
  6. Tűpróbáig sütjük, ami 180 C fokos sütőben kb.: 30 – 35 percet jelent, majd rákenjük – még melegen – a sárga mázt, melynek elkészítéséhez a tojássárgáját és a cukrot alaposan elkeverjük.

Így lesz a te sárga tetejű kókuszos sütid a legfinomabb:

  1. Ha a tojásfehérjébe egy csipet sót, vagy pár csepp citromot teszel, keményebb lesz a hab. Csak közvetlenül felhasználás előtt verd fel a habot, mert ha sokáig tárolod, össze fog esni és levet ereszt! Ha egy kis sárgája is belekerült, akkor azzal ne kísérletezz, nem tudsz belőle kemény habot verni.
  2. A tészta tetejére a sárga mázt akkor kend rá, amikor még meleg a süti. A cukrozott tojássárgája meg fog kötni a tetején. Ha kihűlt és attól félsz,hogy szeleteléskor összetöröd a mázat és csúnya lesz a sütid, akkor meleg vízbe mártogatott késsel szeld fel, úgy szebb szeleteket fogsz kapni.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

13 − 7 =