A sárga tetejű kókuszos sütemény a tojássárgájából és a cukorból készült máztól sárgul be. Finom édesség, egy próbát megér! Hasonló süteményünk a Sárga mázas süti receptje, csak abban semmilyen tölteléket sem használtunk, mert az úgy finom.
A recept végén adunk tippeket arra, hogyan lesz még finomabb a süti. Ehhez eláruljuk mitől lesz igazán kemény a tojásfehérjéből felvert hab és mi a szép és finom sárga máz titka.
Sárga tetejű kókuszos sütemény recept
Hozzávalók
Tészta
- 50 dkg liszt,
- 20 dkg margarin,
- 2 evőkanál kakaó,
- 25 dkg porcukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 kiskanál szódabikarbóna,
- 3 tojás sárgája,
- kevés tejföl,
- kevés lekvár.
Töltelék
- 5 kanál porcukor,
- 10 dkg margarin,
- 0,5 dl rum,
- 20 dkg kókuszreszelék,
- 7 tojás fehérje.
Máz
- 4 tojás sárgája
- 20 dkg cukor.
Sárga tetejű kókuszos sütemény elkészítése
- A tésztát úgy készítjük, hogy a hozzávalóiból – a lekvárt kivéve – tésztát gyúrunk, majd ketté vesszük és pár percig pihentetjük a hűtőszekrényben.
- Az egyik felét egy liszttel megszórt deszkán tepsi méretre (a miénk 34 × 20-as tepsi volt) kinyújtjuk és vajjal kikent tepsibe tesszük.
- A tetejét vékonyan megkenjük lekvárral.
- Ezután elkészítjük a tölteléket, melyhez a tojásfehérjéből habot verünk, majd óvatosan, nehogy a hab összetörjön, belekeverjük a többi hozzávalót.
- A krémmel bekenjük a tepsiben lévő lekváros tésztát, majd a maradék tésztát kinyújtjuk és beborítjuk vele a kókuszos sütinket.
- Tűpróbáig sütjük, ami 180 C fokos sütőben kb.: 30 – 35 percet jelent, majd rákenjük – még melegen – a sárga mázt, melynek elkészítéséhez a tojássárgáját és a cukrot alaposan elkeverjük.
Így lesz a te sárga tetejű kókuszos sütid a legfinomabb:
- Ha a tojásfehérjébe egy csipet sót, vagy pár csepp citromot teszel, keményebb lesz a hab. Csak közvetlenül felhasználás előtt verd fel a habot, mert ha sokáig tárolod, össze fog esni és levet ereszt! Ha egy kis sárgája is belekerült, akkor azzal ne kísérletezz, nem tudsz belőle kemény habot verni.
- A tészta tetejére a sárga mázt akkor kend rá, amikor még meleg a süti. A cukrozott tojássárgája meg fog kötni a tetején. Ha kihűlt és attól félsz,hogy szeleteléskor összetöröd a mázat és csúnya lesz a sütid, akkor meleg vízbe mártogatott késsel szeld fel, úgy szebb szeleteket fogsz kapni.