Szép sárga mázat kap a több rétegű, diós-lekváros rózsa szelet. A tészta egyféle, csak egy részt kiveszünk belőle és kakaót adunk hozzá.
A sütiben a sárgabarack lekvár és a darált dió íze lesz a mérvadó, akárcsak a zserbóban, pávaszemben vagy hasonló süteményekben.
A Rózsa szelet hamar elkészül, kb.: egy óra kell hozzá, sütéssel együtt. Az alábbiakban lépésről lépésre elmondom mit és hogyan csinálj, és akkor semmi sem ment meg egy igazán finom diós-lekváros süteménytől!
Rózsa szelet diós-lekváros töltelékkel
Egyszerűen próbálom leírni a sütemény receptjét, úgy, ahogy én is készítettem. Kezdjük a hozzávalókkal!
Hozzávalók
Tésztához
- 45 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 15 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 citrom leve és reszelt héja,
- 2 dkg kakaópor.
Diós-lekváros töltelékhez
- 15 dkg baracklekvár,
- 15 dkg darált dió,
- cukor.
Mázhoz
- 3 tojássárgája,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 15 dkg porcukor.
Rózsa szelet elkészítése
- A lisztet szitáld át egy tálba, majd keverd hozzá a sütőport, végül az összes többi tészta alapanyaggal gyúrd jól össze.
- Formázz három egyforma cipót a tésztából, majd egyikbe dolgozd bele a kakaóport.
- Nyújtsd ki mindhárom tésztát tepsi méretűre.
- A tepsit sütőpapírral béleld ki, majd kezd el rétegezni a Rózsa szeletet.
- Az alsó réteg egy világos tészta lap lesz, ezt kend be baracklekvárral.
- A darált diót cukrozd meg és azzal hintsd meg a lekváros tésztát a tepsiben.
- Következik az egyetlen kakaós lap: tedd a tepsibe, kend meg lekvárral és jöhet rá a cukrozott darált dió.
- Erre ismét egy világos tésztalap kerül, ezzel fedd be sütit és így süsd meg.
- A rózsa szelet 180 fokon, alsó-felső sütésre állított sütőben kb.: 30 perc alatt megsül. Ha kész, mehet rá a máz.
- Amíg a sütőben a süti, a mázhoz a tojássárgákat keverd jól el a vaníliás cukorral és a porcukorral. Amikor megsült a tészta, azon melegében a tetejére simítsd rá a sárga mázat.
Ha kihűlt, szeletelheted. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Összefoglaló
Diós-lekváros Rózsa szelet
Szép sárga mázat kap a több rétegű, diós-lekváros rózsa szelet. A tészta egyféle, csak egy részt kiveszünk belőle és kakaót adunk hozzá. Nézd meg a részletes receptet, ami alapján gyerekjáték lesz elkészíteni!
Típus: Desszert, Sütemény
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT30M
Főzési idő: PT30M
Összes idő: PT60M
Hozzávalók:
- liszt
- margarin
- cukor
- tojás
- sütőpor
- citrom
- kakaópor
- baracklekvár
- darált dió
- tojássárgája,
- vaníliás cukor
Recept útmutatások: Több rétegből kell összeállítanod a Rózsa szeletet, de ez nem okozhat gondot. Főleg úgy, hogy lépésről lépésre elmagyarázom mit és hogyan kell csinálnod. Nézd meg a részletes sütemény receptet!
4.56