Finom édes sütemény a Rákóczi túrós lepény. A tojásfehérjéből vert habot rácsszerűen a tésztára nyomjuk, a rács lyukakat baracklekvárral kitöltjük.
Rákóczi túrós receptje
Hozzávalók a tésztához
- 10 dkg liszt,
- 8 dkg margarin,
- 5 dkg porcukor,
- 1 késhegynyi szódabikarbóna,
- 1/2 dl tejföl,
- 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez
- 50 dkg túró,
- 1/2 citrom héja,
- 2 tojássárga,
- 2 tojásfehérje habbá verve,
- 15 dkg cukor,
- 3 evőkanál búzadara,
- mazsola.
Hozzávalók a tetejére
- 3 tojásfehérje,
- 10 dkg porcukor,
- baracklekvár ízlés szerint.
Rákóczi túrós elkészítése
- A tészta hozzávalóiból masszát gyúrunk, kinyújtjuk, megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 15 percig elősütjük, hogy a nedves tölteléktől később ne maradjon nyers.
- A töltelékhez a tojássárgákat a cukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk a túrót, a mazsolát és a citromhéjat, majd krémesre keverjük.
- Az elősütött tésztára elszórjuk a búzadarát, majd ráterítjük az összedolgozott túrókrémet.
- Kb.: 40 percig együtt sütjük a krémet és a tésztát.
- A tetejére időközben felverjük a tojásfehérjét a cukorral, habzsákba töltjük, majd rácsosan a sütemény tetejére nyomjuk.
- A lyukakba baracklekvárt rakunk, majd addig sütjük, míg a tojásfehérje teteje kicsit megbarnul.