Rétestészta olcsón, könnyedén

Olcsó rétestészta

A finom rétes alapja a jól elkészített rétestészta és az ízletes töltelék. Ha sikerül eltalálni a rétestészta megfelelő állagát és ízét, akkor a töltelékkel már nem lehet nagyon elrontani. A tésztát annak idején hatalmas asztallapokon nyújtották, a háziasszony ment körbe-körbe az asztal körül és a rétestésztát széleinél fogva mindig csak egy kicsit nyújtott rajta, míg megfelelő méretű nem lett. Ehhez azonban nagy tapasztalat és ügyesség kell, a mi receptünk ennél egyszerűbben készíthető el.

A tésztát ebben a receptben a lehető legvékonyabbra sodorjuk úgy, hogy ne szakadjon el. Sokkal könnyebb dolgunk lesz vele, mintha hagyományosan nyújtanánk. Az itt írt hozzávalókkal olcsó rétes készíthető, nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, hogy finom édes süteményt készíthessünk.

Ez egy alap recept, azaz nem tárgyaljuk a túrós rétes, almás rétes, szőlős rétes, stb. receptjét, mivel ezt a rétestésztát mindenki olyan töltelékkel készíti el, amilyennel akarja. Elmondjuk hogyan készül az édes sütemény tésztája töltelék nélkül, amit aztán bármilyen hagyományos (túrós, almás, vagy akár zöldséges) töltelékkel meg lehet tölteni.

Rétestészta recept

Hozzávalók a tésztához

  • 30 dkg liszt,
  • 1 tejföl,
  • 1 tojás,
  • 1 csipet só.

Hozzávalók a tészta meghintéséhez

  • 8 dkg zsír, (vagy 8 evőkanál étolaj),
  • 3-4 evőkanál liszt.

Rétestészta készítése

  1. A tészta alapanyagait összegyúrjuk, négy részre vágjuk és fél órát pihentetjük.
  2. A 8 dkg zsíron megpirítjuk a 3-4 evőkanál lisztet.
  3. A tésztákból vékony lapokat sodrunk, a pirított lisztet rákenjük és ízlés szerinti töltelékkel megszórjuk.
  4. Összesodorjuk rétes alakra, a tetejét tejföllel megkenjük és készre sütjük.

Receptet O. Gyula küldte Sopronból, köszönjük!

 

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

5 × 1 =