Egy korábbi receptünk felhasználásával készítjük a grízes meggyes rétest, melyben részletesen leírtuk, hogyan készítjük a rétestésztát. Az olcsó rétes egy jól elkészített rétestészta, ezt bolondítjuk meg az ízletes meggyes töltelékkel, melyhez búzadarát (grízt) keverünk. Friss gyümölcsből sütjük, de természetesen mirelitből, sőt kompótból is készíthető!
Meggyes rétest réteslapból is lehet készíteni, azonban ha épp nincs odahaza, akkor jól fog jönni ez a recept. A jó hír az, hogy a réteslapból készült réteshez felhasználható az itt írt töltelék recept! A kész réteslapot viszont nem kell
A magunk készítette tésztát a finom süteményhez a lehető legvékonyabbra sodorjuk úgy, hogy ne szakadjon el. A finom, szaftos, meggyes töltelékkel megtöltjük és aranybarnára sütjük. Próbáld meg elkészíteni, ehhez a recept képekkel, pontos mennyiségekkel és részletes leírással áll a rendelkezésedre!
Meggyes rétes hozzávalók
Tészta
- 30 dkg liszt,
- 1 tejföl,
- 1 tojás,
- 1 csipet só.
Hozzávalók a tészta kenéséhez
- 8 dkg zsír, (vagy 8 evőkanál étolaj),
- 3-4 evőkanál liszt.
Meggyes töltelék hozzávalók
- 50 dkg meggy
- 15 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál búzadara
- 1 kávéskanál fahéj
Grízes meggyes rétes recept
- A tészta elkészítéséhez a lisztet, a tejföllel, tojással és a sóval összegyúrjuk, négy részre vágjuk és fél órát pihentetjük.
- Eközben elkészítjük a meggyes tölteléket, melyhez a meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk, lecsöpögtetjük, majd ha túl sok a leve kissé kinyomkodjuk.
- Összekeverjük a kristálycukorral, hozzá adjuk a búzadarát és a fahéjat (elhagyható), és ha még túl levesnek találjuk, akkor adhatunk még hozzá búzadarát.
- A 8 dkg zsíron megpirítjuk a 3-4 evőkanál lisztet.
- A tésztákból vékony lapokat sodrunk, a pirított lisztet rákenjük és ízlés szerinti töltelékkel megszórjuk.
- Összesodorjuk rétes alakra, a tetejét tejföllel megkenjük és sütőpapírral bélelt sütőben 180 fokon alsó-felső sütés módban kb.: 30 perc alatt készre sütjük.
Ha van kedved hozzá, akkor olvass tovább, hasznos tippeket kapsz a meggyes réteshez. Ha a legjobb süti receptek között válogatnál, kattints a linkre!
Meggyes rétes töltelék grízes változatához
A meggyes rétes tésztájával nem lesz probléma, ennél a süteménynél az elkészítés során a legnehezebb a töltelék helyes állagát eltalálni. Ha túl sok levet hagyunk a meggyben, akkor sütés közben – vagy már előtte – kifolyik a tésztából. Ami nem baj, mert az édes, szirupos meggylé kikanalazva is nagyon finom, de a süti így nem túl szép, és az alsó tészta is elázik tőle.
Ha túl leves gyümölcsöt használunk, akkor tehát alaposan ki kell nyomkodni! Hogy mennyire? Sajnos ehhez rutin kell, hogy mikor megfelelő már a meggy a réteshez, azt a tapasztalat megszerzése után majd könnyebben el tudod dönteni! Ha megcukroztad, utána a gríz mennyiségével még kicsit tudod befolyásolni a töltelék állagát, a dara ugyanis képes a lé egy részét magába szívni. Arra azért vigyázz, hogy ne legyen túl sok dara a rétesben!
A túl száraz töltelékkel nem lesz finom a rétes! Ezért ha inkább húsos, mint leves a meggy, akkor ne nagyon nyomkodd!