A mákos guba elterjedtebb ma már kifliből, hiszen mindenki siet és nem akar bíbelődni a tészta elkészítésével. Ám a karácsonyi mákos guba akkor az igazi, ha kalács tésztájából készítjük. Az ünnepek környékén jól használható, finom recept!
Az élesztő felfuttatásának módja megtalálható a konyhatechnológia menüpont alatt!
Mákos guba karácsonyra receptje
Hozzávalók
- 50 dkg liszt,
- 10 dkg vaj,
- 15 dkg cukrozott mák,
- 4 dkg cukor,
- 1 dl tej,
- 2 tojás,
- 2 dkg élesztő,
- só
Mákos guba elkészítése
- A lisztből a langyos cukros tejben felfuttatott élesztővel, 5 dkg vajjal, a tojásokkal és csipetnyi sóval kalácstésztát készítünk.
- Langyos helyen, letakarva megkelesztjük.
- Lisztezett deszkán nudlikat sodrunk belőle, tepsibe rakjuk, és megsütjük.
- Amikor a tészta kihűlt, enyhén sós vízzel leforrázzuk, szűrőbe téve jól lecsepegtetjük, olvasztott vajjal összekeverjük, és forrósítjuk.
- Gazdagon megszórjuk cukrozott mákkal.
Tálalás
Javasolom a vanília sodót hozzá, de önmagában is fenséges édesség!
A leforrázásra némely recept tejet, vagy cukrozott tejet javasol. Próbálja meg a sós vizet, nem fogja megbánni!