Hagyományos édes sütemény recept a lekváros piskótatekercs, népszerűsége töretlen, talán csak a muffin, vagy a palacsinta népszerűbb desszert nála. Csak kevesen vállalkoznak otthoni piskóta sütésre – inkább megveszik a boltban – pedig nem egy bonyolult dolog!
Hogyan csináljuk? Megsütjük az alább részletezett piskóta recept alapján a tésztát, óvatosan feltekerjük, visszahajtjuk, lekvárral megkenjük, majd ismét feltekerjük és kész. A gyümölcsös túrótortához is ez alapján a recept alapján készítsük el a lekváros piskótatekercset!
Lássuk részletesen a receptet, amely alatt összeszedtük azokat a fontos tudnivalókat, melyek alapján a Te piskóta tésztád lesz a legfinomabb!
Lekváros piskótatekercs recept
Hozzávalók
- 8 tojás,
- 8 kanál porcukor,
- 8 kanál liszt,
- ízlés szerinti lekvár.
Lekváros piskótatekercs elkészítése
- A tojássárgákat habosra keverjük, majd hozzákeverjük a porcukrot.
- A tojásfehérjékből kemény habot verünk, amit – a liszttel együtt óvatosan anélkül, hogy a hab össze ne törjön – hozzákeverünk a tojássárgájához.
- Egy nagy tepsit kikenünk, kilisztezünk, majd beleöntjük a piskótamasszát.
- Elsimítjuk, közepes meleg sütőben sütjük.
- Miután megsült a piskótatésztánk, porcukorral meghintett tiszta konyharuhára terítjük és felsodorjuk, hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, óvatosan nyissuk szét, majd kenjük meg a belsejét lekvárral és tekerjük vissza.
- A tetejét meghinthetjük porcukorral, vagy díszíthetjük olvasztott csokoládéval is.
Így lesz a te piskóta tésztád a legfinomabb
- A piskóta tésztát megbolondíthatod, ha kevés kakaóport, vagy darált diót adsz hozzá. Ilyenkor a liszt mennyiségét a bekevert anyag mennyiségével csökkenteni kell!
- A tepsi zsírozását és lisztezését el is hagyhatod, nem mindenki szereti a tészta aljára tapadt lisztes zsírt. Sütőpapírral borított tepsiben is finom lesz a piskóta tészta és nem lesz zsíros, lisztes az alja.
- Sütés közben – főleg az elején – ne nyitogasd a sütő ajtaját! A piskóta tészta szépen kezd feljönni a sütőben sütés kezdetekor, a hirtelen hideg levegő hatására azonban visszaesik. Ha készre sült, akkor kíméletesen hagyd kihűlni a tésztát: nyisd ki a sütő ajtaját, de hagyd benn a tésztát, hogy kíméletesen hűljön ki!
- Úgy tudod egyben kivenni a piskóta tésztát a sütőből, ha előtte körbe vágod. Ha odaragad a tepsi széléhez, akkor könnyen elszakadhat a tészta kivételkor. Kivéve, ha körbevágod.
- Végül a legfontosabb tanács a piskótatekercs tésztájának sütéséhez: ne süsd túl a tésztát, mert akkor törékeny lesz, nem tudod feltekerni!