Szuper omlós, finom lekváros linzerkarika recept az egyszerű sütemények szerelmeseinek. Önmagában is nagyon finom, de ha a tetejét megbolondítjuk dióval, akkor az igazi! Ha diót teszel a tetejére, összekeverheted vaníliás cukorral, vagy porcukorral, de szerintem felesleges, mivel egyébként is édes lesz a süti. Mi sima és a diós tetejű változatot is elkészítjük, hogy mindenki kedvére választhasson!
Többféleképpen is elkészíthető a linzerkarika tészta, mi a sütőporos, tojásos változathoz ragaszkodunk, ez vált be az egész családnak. Van aki úgy szereti ahogy elkészült, ilyenkor kicsit keményebb a tészta, ám egy-két nap tárolás után – miután átjárta a lekvár – szuper omlós lesz az édes süti.
Az egyik legjobb vendégváró sütemény a linzerkarika. Mondjuk ezt azért, mert egyszerű elkészíteni, olcsó recept és akár több napig is eltartható. Karácsonyra, húsvétra, tehát a többnapos ünnepekre is ideális. Próbáld ki ezt a finom, édes receptet!
Linzerkarika hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor,
- 2 egész tojás,
- 1 tojás fehérje,
- 25 dkg porcukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 25 dkg vaj (vagy margarin),
- 2 evőkanál tej,
- sárgabarack lekvár az összeragasztáshoz,
- 15 dkg durvára darált, vagy aprított dió a tetejére.
Lekváros linzerkarika recept
- A lekváros linzerkarika készítésének első lépéseként a liszthez hozzáadjuk a sütőport és a porcukrot. Ezeket szárazon jól összekeverjük.
- Hozzákeverjük a citrom reszelt héját, a tejet, a 2 tojást és a vajat is. (A vajat megolvaszthatod, hogy könnyebb legyen vele dolgozni!)
- Tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagolva egy fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
- Az egy tojás fehérjéből laza habot verünk. (Eddig mindig arról beszéltünk, hogyan lehet kemény habbá verni a tojásfehérjét, most meg laza habot verünk? Igen, mert így könnyen tudunk majd vele dolgozni.)
- A tésztát kivesszük a hűtőből, ketté vesszük és nagyjából fél cm-es vastagságúra kinyújtjuk.
- Az egyik adagot lyukas-, a másikat sima linzerszaggatóval kiszaggatjuk.
- A lyukas közepű lesz a lekváros süti teteje, ezt bekenjük a tojásfehérje habbal, majd belemártjuk a durvára darált dióba.
- Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütiket egyenletesen elosztjuk rajt, és előmelegített sütőben 160°-on, pár perc alatt megsütjük.
- Megvárjuk amíg kihűl, majd sárgabarack lekvárral összeragasztjuk.
Ne sajnáld azt a fél órát a tészta pihentetésére! Megéri.
Ha tudni akarod, hogyan lesz még finomabb ez a könnyen elkészíthető linzerkarika, akkor olvasd el az Így lesz finomabb és szebb a süteményed című írásunkat is!

A recept O. Gyula (Sopron) „Csillagos tészta” receptje alapján készült.