Lekváros-diós pávaszem sütemény

Lekváros-diós pávaszem nevéből adódóan is egy édes, lekvárral és dióval készített töltött sütemény. A töltelékbe házilag készített baracklekvár és szilvalekvár, valamint a nagymama kertjéből szedett dió került. A legjobb sütemény recept a nagyitól? Döntsd el Te!

Ennek a süteménynek számtalan variációja megtalálható az interneten, melyeknek a neve is különböző: szokták macskaszemnek, bagolyszemnek, vagy diós csavarnak is nevezni, valamint a tölteléktől függően lehet gesztenyés, banános, mákos vagy kókuszos. Én azonban maradok a lekváros-diós pávaszem változatnál, mert nálunk ez vált be.

A lekvár és a dió párosa egyébként is kedvenc nálunk, lásd a zserbó szelet, vagy a lekváros linzerkarika receptjét!

Egyszerűen próbálom leírni a receptet, ahogy készítettem. Képpel illusztrálva megfelelő útmutatást ad neked is, hogy el tudd készíteni házilag ezt a finom sütit!

Hozzávalók a tésztához

  • 40 dkg sima liszt,
  • 2 dkg friss élesztő,
  • 1 dl langyos tej,
  • 5 dkg vaj,
  • 5 dkg kristálycukor,
  • 4 tojássárgája,
  • kb. 2-4 evőkanál tejföl.

Hozzávalók a töltelékhez

  • 15 dkg porcukor,
  • 4 tojásfehérje,
  • 20 dkg darált dió,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 30 dkg baracklekvár, szilvalekvár, vagy bármilyen lekvár.

Lekváros-diós pávaszem recept

  1. A tésztával kezdjük: a langyos tejben 1 kávéskanál cukorral futtasd fel az élesztőt.
  2. A lisztet szitáld át egy tálba, keverd hozzá a cukrot, a vajat, a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel. A tészta összeállításának a végén a tejföllel állíthatod be a tészta állagát. Csak annyit adj hozzá, hogy egy könnyen kezelhető tésztád legyen! Amíg elkészíted a tölteléket, takard le a tésztát és tedd félre.Három részre szedtük a pávaszem tésztáját
  3. Verd kemény habbá a tojásfehérjét, add hozzá a porcukrot, és ezzel együtt addig verd, amíg tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Most keverd bele a darált diót és a reszelt citrom héját.Kész a diós töltelék a pávaszembe
  4. Oszd el három egyenlő részre a tésztát, majd mindegyiket nyújtsd ki téglalap alakúra. A tészta hosszabb oldalának a szélére kend fel a lekvárt. Egy-egy tésztához csak egyféle lekvárt használj!Szilvalekvárral kentem a tészta két szélét
  5. Mielőtt tovább lépsz, kapcsold be a sütőt 180 fokra!
  6. A lekváros részt tekerd fel mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon egy olyan rész, ahová majd betöltöd a diós krémet.
  7. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, tedd rá egymás mellé a két oldalán feltekert tésztákat.
  8. A tészták közepében kialakított helyre töltsd be a diós tölteléket. Én egy kanállal egyengettem bele, Te akár habzsákot is használhatsz! (Úgy egyenletesebb lesz).
  9. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses állásban kb.: 25 perc alatt megsüsd meg a Lekváros-diós pávaszemet! (a saját sütődet Te ismered, a sütési idő tőlem csak tájékoztató jellegű, nálad ez eltérhet).Megsült a lekváros-diós pávaszem
  10. Ha kihűlt a süti, ujjnyi vastag szeleteket vágj belőle! Ízlés szerint meghintheted porcukorral, de szerintem ez felesleges.

Ebben különbözik a meggyes-diós pávaszem receptje:

Létezik a sütinek meggyes-diós változata is

Ha a lekvár helyett friss meggyet használsz a pávaszem elkészítéséhez, akkor a 30 dkg meggyhez adj egy csomag vaníliás cukrot és egy evőkanál kristálycukrot is! Természetesen a kimagozott meggyet érdemes lecsepegtetni, hogy ne folyjon szét a süti!

Meggybefőtt is használható a pávaszemhez a friss meggy helyett, de akkor nem kell külön cukrozni: a meggybefőtt magában is édes.

+1 TIPP: ha szép, márványos tetejű lekváros-diós pávaszem sütit szeretnél készíteni, akkor sütés előtt verj fel egy egész tojást és ezzel kend be a tésztát! Én nem kentem be, mert mi anélkül szeretjük.

Remélem tetszett a recept és a képek alapján sikerült neked is elkészítened! Kérlek oszd meg a közösségi oldalakon, hogy a barátaid és az ismerőseid is megismerhessék ezt a finom receptet!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

tizennégy − hat =