Kürtős kalács recept elkészítése házilag, lépésről lépésre, fotókkal illusztrálva. Diós, cukros édesség.
Mi mindig röviden mondjuk: kürtöskalács, mintha valami köze lenne a kürthöz, pedig nincs. Nevét a kályhacső alsó, kiszélesedő részéről, a kürtőről kapta, ezért helyesen így kell leírni: kürtős kalács. A kelt tészta dagasztása, hengerre tekerése erőt és ügyességet igényel, ám minden kalácskészítő az anyagok minőségében és a pontos mennyiségében látja az édes sütemény lényegét.
Kürtős kalács recept
Hozzávalók
A tésztához
- 1 kg liszt,
- 1 tojás,
- 3 dkg élesztő,
- 3 tojássárgája,
- 5 evőkanál porcukor,
- 10 dkg vaj,
- 8 dl tej,
- só.
A mázhoz
- 10 dkg apróra vágott dió,
- 15 dkg cukor.
A kenéshez
- 15 dkg vaj.
Kürtőskalács elkészítése
- Az élesztőt kevés langyos tejen felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez és a vajjal, a tojással, a cukorral, csipetnyi sóval kemény tésztává dagasztjuk.
- Kb.: 1 órán keresztül kelni hagyjuk.
A tésztából 15 dkg-os adagokat lisztezett deszkán ujjnyi vastag hengerekké sodrunk, majd hézagosan, csigavonalban olvasztott olajjal megkent nyújtófára, vagy sütőfára(képen) tekerjük.
A nyújtófával kisodorjuk, hogy a hengeres tészta kilapuljon és összefüggő réteget képezzen.
Faszénparázs felett, állandóan forgatva, olvasztott vajjal kenegetve megsütjük.
- Eközben a cukrot a vágott dióval összekeverjük és beszórjuk vele a kürtőskalácsot.