Kürtős kalács házilag

Kürtős kalács recept elkészítése házilag, lépésről lépésre, fotókkal illusztrálva. Diós, cukros édesség.

Mi mindig röviden mondjuk: kürtöskalács, mintha valami köze lenne a kürthöz, pedig nincs. Nevét a kályhacső alsó, kiszélesedő részéről, a kürtőről kapta, ezért helyesen így kell leírni: kürtős kalács. A kelt tészta dagasztása, hengerre tekerése erőt és ügyességet igényel, ám minden kalácskészítő az anyagok minőségében és a pontos mennyiségében látja az édes sütemény lényegét.

Kürtős kalács recept

Kürtőskalács recept | Kedvenc receptek, sütemények

Hozzávalók

A tésztához

  • 1 kg liszt,
  • 1 tojás,
  • 3 dkg élesztő,
  • 3 tojássárgája,
  • 5 evőkanál porcukor,
  • 10 dkg vaj,
  • 8 dl tej,
  • só.

A mázhoz

  • 10 dkg apróra vágott dió,
  • 15 dkg cukor.

A kenéshez

  • 15 dkg vaj.

Kürtőskalács elkészítése

  1. Az élesztőt kevés langyos tejen felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez és a vajjal, a tojással, a cukorral, csipetnyi sóval kemény tésztává dagasztjuk.
  2. Kb.: 1 órán keresztül kelni hagyjuk.
  3. Kürtőskalács tészta nyújtása | Kedvenc-receptek.huA tésztából 15 dkg-os adagokat lisztezett deszkán ujjnyi vastag hengerekké sodrunk, majd hézagosan, csigavonalban olvasztott olajjal megkent nyújtófára, vagy sütőfára(képen) tekerjük.
  4. Kürtőskalács tészta feltekerése | Kedvenc-receptek.huA nyújtófával kisodorjuk, hogy a hengeres tészta kilapuljon és összefüggő réteget képezzen.
  5. Kürtőskalács sütése | Kedvenc-receptek.huFaszénparázs felett, állandóan forgatva, olvasztott vajjal kenegetve megsütjük.
  6. Eközben a cukrot a vágott dióval összekeverjük és beszórjuk vele a kürtőskalácsot.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

7 + hat =