Karácsony bejgli nélkül? Kizárt! A finom diós bejgli elmaradhatatlan kelléke az ünnepi asztalnak. Lássuk, hogyan készül!
Diós bejgli
Diós bejgli
Hozzávalók
- 1 kg liszt,
- 8 dkg cukor,
- 50 dkg vaj,
- 3 dkg élesztő,
- 4 dl tej,
- 1 tojás,
- 1 tojássárgája,
- só;
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 dl tej,
- 30 dkg cukor,
- 40 dkg dióbél,
- 5 dkg mazsola,
- fél citrom héja,
- fahéj.
Készítsünk diós bejglit karácsonyra!
- Kezdjük a töltelékkel: a tejet a cukorral felforraljuk, és ráöntjük a darált dióra.
- Hozzáadjuk a mazsolát, citromhéjjal és fahéjjal ízesítjük.
- Közepes tűzön néhány percig főzzük.
- A tésztához a lisztet a cukorral, kevés sóval és a vajjal elmorzsoljuk.
- Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk, majd a tésztába dolgozzuk annyi tejjel, hogy félkemény tésztát kapjunk.
- Letakarva rövid ideig pihentetjük, majd 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókra formáljuk.
- Vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a kihűlt diótöltelékkel, és összesodorva tepsibe fektetjük.
- Villával több helyen megszurkáljuk.
- A tojást a tojássárgájával felverjük, ezzel a tészta tetejét megkenjük, és meleg helyen száradni hagyjuk.
- Még egyszer megkenjük, és ismét száradni hagyjuk.
- Közepes hőmérsékletű, sütőben sütjük.
Tudtad, hogy a Sajtos háromszög tésztáját is úgy tekerjük fel, mint a bejglit? A linkre kettintva nézd meg a receptet!
illusztráció: pixabay
Ez teszik, ezt megosztom!