A kedvenc receptek közé már elhelyeztük a diós bejgli receptjét. Mivel karácsonykor nem mindenki a hagyományos süteményeket süti, most közzé tesszük a gesztenyés, túrós bejglit. Ennek a tésztája is másképp készül, mint az előző receptben írtuk! Természetesen vagy az egyik, vagy a másik tölteléket válasszuk!
Gesztenyés és túrós bejgli hozzávalók
6 db fél kg-os bejglihez
- 1 kg liszt,
- 40 dkg vaj,
- 10 dkg porcukor,
- 2 dkg só,
- 3 dl tej,
- 2 tojássárgája,
- 3 dkg élesztő.
Gesztenyés töltelék – 2db fél kg-os bejglihez
- 46 dkg gesztenyemassza,
- fél dl rum,
- 4 dkg mazsola
Túrótöltelék – 2db fél kg-os bejglihez
- 30 dkg túró,
- 10 dkg porcukor,
- 4 dkg búzadara,
- 3 tojássárgája,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 4 dkg mazsola,
- fél citrom héja.
Gesztenyés és túrós bejgli recept
- A langyos tej felébe (1,5 dl) beletesszük az élesztőt, de nem futtatjuk fel, csak elkeverjük.
- A lisztet vajjal elmorzsoljuk, majd beletesszük a porcukrot, a sót, a tojássárgáját, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejes élesztőt, végül a maradék tejjel összedolgozzuk.
- Hűtőbe tesszük pihentetni, amíg a tölteléket elkészítjük.
- A töltelék készítése nagyon egyszerű: jól összedolgozzuk a hozzávalókat!
- Ezután kinyújtjuk a tésztát, majd a töltelékkel megtöltjük és feltekerjük.
- A bejglit először tojássárgájával megkenjük, száradni hagyjuk, utána bekenjük tojásfehérjével és hideg helyen szárítjuk,majd sütjük.
Karácsonykor az ünnepi asztal süteményes táljára javasoljuk.
Bizonyára észrevetted, hogy a töltelék hozzávalóit 2-2 bejglihez, a tésztáét pedig 6 darabhoz adtuk meg. Van ötleted a maradék két bejgli megtöltéséhez?