A fonás a fonott kalács lényeges része? Az elkészítés szempontjából nem, sokkal inkább az, hogy ezt az édes tésztát kétszer is megkelesztjük!
Egy finom foszlós kalács kakaóval reggelire vagy vacsorára? Isteni! Görgess a recepthez a kép alá!
Fonott kalács
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 3 tojás sárgája
- 6 dl tej
- 2 dkg élesztő
- fél citrom héja
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojás
- só
A fonott kalács elkészítése
- Az átszitált liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a vajat és a 3 tojás sárgáját.
- Annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk.
- Belemorzsoljuk az élesztőt csipet sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
- Jól megdagasztjuk a tésztát és tálban, letakarva megkelesztjük.
- Amikor megkelt, kalácsot fonunk belőle: három egyenlő részre osztjuk, lisztes kézzel rudakat sodrunk, majd összefonjuk.
- Olajozott tepsibe tesszük és még egyszer megkelesztjük.
- Felvert tojással megkenjük a tetejét és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Fotó: pixabay.com