Recept:
A fenyőtorta egy piskóta alapú karácsonyi édesség. A fenyőforma a torta alakja és a díszítésül használt marcipán lesz. Ehhez azonban fenyő alakú sütőforma is kell majd.
A tojássárgákat alaposan elkeverjük a cukorral, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Habverővel verve a tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukrozott tojássárgákat, majd fakanállal kevergetve óvatosan beletesszük a lisztet és a sütőport. Kivajazott, lisztezett formába tesszük a masszát, és előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. A kihült piskótát 2 lapra vágjuk.
A krémhez a cukrot, vajat jól kikeverjük, közben darált mogyoróval és rumaromával ízesítjük. A kihült tortalapokat megkenjük a krémmel, és vékonyan a külsejét is bekenjük, majd a durvára vágott mogyoróval a külsejét is bevonjuk. A marcipánt átgyúrjuk, kinyújtjuk, és a fenyőforma mentén körbevágjuk, majd a torta tetejére illesztjük. A tetejét színes cukorkákkal, gyönggyel diszítjük.
Hozzávalók
Tésztához
- 4 tojás,
- 4-4-evőkanál cukor és liszt,
- fél mokkáskanál sütőpor,
- vaj,
- fenyő alakú sütőforma
Töltelékhez, díszítéshez
- 15-15 dkg vaj és porcukor,
- rumaroma,
- 10-10 dkg finomra és durvára vágott mogyoró,
- 1 rúd zöld marcipán,
- színes cukorkák és gyöngyök.
Tálalás
Ezt a forma miatt tegyük ki egyben az asztalra, csak akkor szeljünk belőle ha muszáj!
Trükk
Ha esetleg nincs fenyő alakú sütőforma akkor mi legyen?