Farsangi fánk

A farsangi fánk a bálok, karneválok időszakának kedvenc édessége. Farsangi édes sütemény recept a kedvenc édességek között.

A farsangi fánk hozzávalói, elkészítése

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt,
  • 1,5 dkg élesztő,
  • 4 tojássárgája,
  • 2 dl tej,
  • 5 dkg vaj,
  • 3 dkg porcukor,
  • 2 cl rum,
  • 1 citrom héja,
  • 3 dkg vaníliás cukor,
  • 15 dkg barackíz,
  • olaj a sütéshez

Farsangi fánk elkészítése

  1. Kevés langyos tejjel, az elmorzsolt élesztővel, 4 dkg liszttel, csipetnyi cukorral kovászt készítünk.
  2. A tojássárgákat 2 dkg cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a rumot, és a reszelt citromhéjat.
  3. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a megkelt kovászt, a tojást, és középkemény tésztává gyúrjuk.
  4. Fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat, közben a tésztát fakanállal addig dolgozzuk, amíg hólyagosodni kezd.
  5. Lisztezett deszkára téve, ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük.
  6. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.
  7. Letakarva másodszor is megkelesztjük.
  8. Nem túl forró olajban megsütjük.

Tálalás

Vaníliás porcukorral meghintve, barackízzel kínáljuk.

Trükk

Kétszer kell keleszteni.

Ha kipróbálnád, milyen olajszag nélkül fánkot sütni, akkor itt találod hozzá a receptet: Fánk sütőben.

Ez teszik, ezt megosztom!

“Farsangi fánk” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

hét + 18 =