A farsangi fánk a bálok, karneválok időszakának kedvenc édessége. Farsangi édes sütemény recept a kedvenc édességek között.
A farsangi fánk hozzávalói, elkészítése
Hozzávalók
- 30 dkg liszt,
- 1,5 dkg élesztő,
- 4 tojássárgája,
- 2 dl tej,
- 5 dkg vaj,
- 3 dkg porcukor,
- 2 cl rum,
- 1 citrom héja,
- 3 dkg vaníliás cukor,
- 15 dkg barackíz,
- olaj a sütéshez
Farsangi fánk elkészítése
- Kevés langyos tejjel, az elmorzsolt élesztővel, 4 dkg liszttel, csipetnyi cukorral kovászt készítünk.
- A tojássárgákat 2 dkg cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a rumot, és a reszelt citromhéjat.
- A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a megkelt kovászt, a tojást, és középkemény tésztává gyúrjuk.
- Fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat, közben a tésztát fakanállal addig dolgozzuk, amíg hólyagosodni kezd.
- Lisztezett deszkára téve, ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük.
- Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.
- Letakarva másodszor is megkelesztjük.
- Nem túl forró olajban megsütjük.
Tálalás
Vaníliás porcukorral meghintve, barackízzel kínáljuk.
Trükk
Kétszer kell keleszteni.
Ha kipróbálnád, milyen olajszag nélkül fánkot sütni, akkor itt találod hozzá a receptet: Fánk sütőben.
“Farsangi fánk” bejegyzéshez 1 hozzászólás