A recept szerint mandulával készül az Eszterházy torta, ám vannak akik – köztük mi is – dióval készítik. A tetejét csokoládéba félig belemártott, fél dióval díszítettük!
Eszterházy torta hozzávalói, elkészítése
Hozzávalók
Tészta
- 15 dkg cukor,
- 12 dkg darált mandula,
- 5 dkg liszt,
- 5 tojásfehérje.
Krémhez
- 12 dkg cukor,
- 4 tojássárgája,
- 3 dl tej,
- 1 tasak vaníliás cukor,
- 25 dkg vaj,
- 2 evőkanál vanília ízű pudingpor.
Eszterházy torta elkészítése
- A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd lassan kevergetve hozzáadjuk a lisztet és a darált mandulát.
- A masszából kiolajozott, lisztezett sütőlemezen tortalapokat sütünk.
- A pudingport tűzálló tálba tesszük, beletesszük a tojássárgákat, kevés tejet és habverővel simára keverjük.
- A maradék tejet felforraljuk és gyors kevergetés mellett ráöntjük a simára kevert pudingporra.
- Lassú tűzön besűrítjük, majd hozzá keverjük a cukrot és a vaníliás cukrot.
- A krémet teljesen lehűtjük.
- A vajat habosra keverjük, és a kihűlt krémet hozzáadjuk.
- Az így elkészült krémmel megkenjük a tésztalapokat és a hűtőszekrénybe tesszük.
- A díszítést egyedileg oldjuk meg! Ötlet: fél tojásfehérjét porcukorral kikeverünk, majd bevonjuk a torta tetejét.
- Félig olvasztott csokiba mártott dióval, vagy más szárított gyümölccsel díszítjük.