Mitől egyszerű a meggyes pite receptünk? Attól, hogy a legnehezebb feladat a finom süti elkészítése során talán az, hogy kemény tojásfehérje habot kell verni. Ezt egyrészt egy csipet só segítségével tudjuk elérni, másrészt úgy, hogy mindent (habverőt, edényt is!) jól lehűtünk! Gyorsan elkészíthető és finom a meggyes pite, ne rontsuk el a tojásfehérjével.
A finom, friss meggyszemeket csak rászórjuk a tepsibe öntött tésztára, amiben majd szépen elhelyezkedik. Május végén, június elején már érik a meggy, érdemes friss gyümölcsből elkészíteni a pitét, de természetesen mirelit meggy is használható hozzá.
Ha nem szeretnéd, hogy a meggyszemek lesüllyedjenek a pite aljára, akkor egy egyszerű módszerrel meg tudod ezt akadályozni. A recept alatt elárulom, hogy hogyan.
Következzen a meggyes pite recept képekkel!
Egyszerű házi meggyes pite recept
A receptet képekkel, lépésről lépésre megmutatom:
Hozzávalók
- 30 dkg meggy
- 4 db tojás
- 15 dkg cukor
- citromhéj reszelve
- 20 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg finomliszt
- sütőpor
- porcukor a tetejére
Elkészítése
- A meggyet megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük.
- Egy nagy tálban a tojássárgáját világosra keverjük a cukorral, majd továbbra is folyamatosan keverve lassan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat.
- A lisztet, a sütőport összekeverjük és több részletben a tojásos egyveleghez keverjük.
- A tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük. Akkor tökéletes, ha a hab meg sem mozdul, amikor fejjel lefelé fordítjuk az edényt.
- A tésztába reszeljük a citrom héját, majd óvatos mozdulatokkal, három részben hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, a tetejére pedig rászórjuk a meggyet, majd meghintjük porcukorral. (Ha nem túl savanyú a meggy, akkor nem kell cukor a tetejére, a mienk nagyon savanyú volt…)
- Előmelegített sütőben 180°C-on légkeveréses állásban 45-50 percig sütjük.
Két süti tipp a meggyes pitéhez
Még egy tipp a tojás fehérje felhasználásához, mert nem mindegy mikor és hogyan kevered a meggyes pite tésztájába. A lényeg, hogy a tojásfehérjét csak közvetlenül a felhasználás előtt verd fel kemény habbá és ne hagyd állni, hanem azonnal használd fel, forgasd bele a tésztába! Ha állni hagyod, megereszkedik, összeesik és elveszíti a keménységét.
A meggyszemek nem süllyedjenek le a pite aljára, ha a felhasználás előtt zsemlemorzsában megforgatod őket. A recept képeken láthatod, mi azt szeretjük, ha lesüllyed, de nem vagyunk egyformák 🙂