A diós-lekváros rácsos linzer recept alapja a finom házi lekvár és a darált dió. Ízekben nagyon hasonlít a lekváros-diós pávaszem süteményre, melyben szintén ez a két hozzávaló a lényeg.
A diós rácsos sütinek számtalan variációja létezik, ez most a habos verzió, azaz a dió egy könnyű tojásfehérje habba keverve kerül fel a linzer tésztára.
Diós-lekváros rácsos linzer recept
Érthetően próbálom leírni a receptet, úgy, ahogy én készítettem. Ha követed a lépéseket, egyszerűen el tudod majd készíteni Te is. Kezdjük a hozzávalókkal:
Hozzávalók a linzer tésztához
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 3 tojássárgája
- 1 citrom leve
Hozzávalók a töltelékhez
- sárgabaracklekvár
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja
Diós-lekváros rácsos linzer elkészítése
- A tészta elkészítésével kezd, szitáld át a lisztet, keverd bele a sütőport.
- A sütőporos lisztet morzsold el, majd a többi hozzávalóval gyúrd össze a tésztát.
- Ha jól összedolgoztad, kb.: 15-20 percre tedd a hűtőszekrénybe. Amíg a tészta pihen, készítsd el a diós-lekváros rácsos linzer töltelékét.
- Verd fel keményre a tojásfehérjét egy csipet sóval és a porcukorral, majd lazán keverd hozzá a darált diót és a citrom reszelt héját.
- Vedd ki a hűtőszekrényből a linzertésztát, vedd kétfelé. Közben kapcsold be a sütőt 180°C-ra.
- Fele tésztát sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe tedd, kend meg a sárgabaracklekvárral, simítsd rá a diós habot. (Az én tepsim ehhez a mennyiséghez 18×34 cm-es).
- A maradék tésztából sodorj pálcikákat és rácsozd be vele a sütemény tetejét.
- A 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső állásban süsd szép barnára. A diós rácsos süti sütési ideje kb.: 30 perc.
- A süteményt akkor szeld fel és akkor tálald, amikor már kihűlt. A szeletelésnél vigyázz, mert a késsel összetörheted a habot! Nekem egy „recés” késsel, viszonylag jól ment a szeletelés.
Jó étvágyat kívánok a süteményhez, ami bekerült a legjobb süti receptek közé!
Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!
Összefoglaló
Diós-lekváros rácsos linzer recept (Diós rácsos)
A diós-lekváros rácsos linzer recept alapja a finom házi lekvár és a darált dió. Nézd meg a habos, könnyű diós rácsos részletes receptjét!
Típus: Desszert, édes süti
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT30M
Főzési idő: PT30M
Összes idő: PT1H
Hozzávalók:
- liszt
- sütőpor
- porcukor
- margarin
- 1 citrom leve
- tojásfehérje
- sárgabaracklekvár
- só
- darált dió
- 1 citrom reszelt héja
Recept útmutatások: A tésztát megkened a diós-lekváros krémmel, majd a tészta másik feléből csíkokat sodorsz és azt teszed rácsosan a tetejére. Mindenki imádni fogja!
4.85