Ez a diós kocka recept liszt nélkül, csoki mázzal a tetején készül. Joggal kérdezheted, hogy ha nincs benne liszt, akkor mi tartja össze ezt az édes sütit? Hidd el, a receptből meg fogod érteni!
Az nem kérdés, hogy finom a csokis tetejű diós kocka, de az elkészítése is egyszerű és viszonylag hamar elkészül.
Ha vigyáznál a vonalaidra – de nem akarsz lemondani erről a sütiről – akkor a recept alatt adok pár tippet, hogyan csökkentheted a diós kocka kalóriatartalmát.
Diós kocka recept
Aki szereti a rumos-diós ízvilágot, az tehet a tésztájába egy kis rumot (nem fogja elrontani!). A recept azonban alap esetben rumot nem tartalmaz.
Hozzávalók
A sütéshez közepes méretű tepsit használtam, ez nálam azt jelenti, hogy a méretei 24cm × 40cm × 6cm.
Tésztához
- 18 dkg porcukor,
- 8 db tojás,
- 2 kávéskanál cukrozatlan kakaópor,
- 18 dkg darált dió,
- 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- 1 csomag sütőpor.
Csokimázhoz
- 15 dkg vaj,
- 1 evőkanál tej,
- 15 dkg cukor,
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor.
A csoki mázas diós kocka elkészítése
- Mosd meg alaposan a tojásokat, majd válaszd szét a sárgáját és a fehérjét.
- Ha még nem kapcsoltad be a sütőt az előmelegítéshez, akkor tedd meg most: állítsd 180 fokra!
- A fehérjéből verj fel kemény habot, a sárgáját pedig alaposan keverd össze a porcukorral.
- A diós kocka tésztájának többi hozzávalóját – a darált diót, a zsemlemorzsát, a kakaót és a sütőport – keverd össze.
- Ha egyneműnek látszik az anyag, keverd hozzá a cukrozott tojássárgáját.
- Miután ezt is alaposan egybe dolgoztad, óvatosan forgasd bele a tojásfehérje habot, úgy, hogy ne törjön meg!
- Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a tészta masszát, egyengesd el és tedd az előmelegített sütőbe.
- Légkeveréses állásban, 160 fokon, kb. 45 perc alatt süsd meg a tésztát.
- Ha melegen kiveszed a tésztát a tepsiből, akkor az aljáról könnyen le tudod húzni a sütőpapírt. Ha ezt elmulasztod, akkor később beleragadhat a tészta és a sütőpapír feltépi.
- Tedd félre a tésztát és kezd el a diós kocka csokimázának elkészítését.
- A vajat olvaszd fel, vigyázz, hogy ne forrjon!
- A felolvadt vajhoz add hozzá a tejet és a cukrot.
- Ezután forrald fel, hogy a cukor is elolvadjon.
- A tűzhelyről levéve keverd bele a kakaóport. (Vigyázz, hogy ne nagy darabokban szór a kakaót a masszába, mert az valószínűleg sosem fog elolvadni!)
- Ha sikerült csomómentesen elkeverni a mázat, azon melegében öntsd az időközben megfordított tészta tetejére és egyengesd el.
- A csokimáz kb.: egy óra alatt megdermed, azután kockákra szelheted és tálalhatod a sütit.
Ha szereted a diós-mázas süti recepteket, nézd meg ezt is: Sárga mázas sütemény
Tippek a diós kockához diétázóknak
Nem kell eget verő dolgokra gondolni, ha csökkenteni akarod a süti kalóriatartalmát.
Cserélj le annyi összetevőt energiaszegény anyagra, amennyit csak lehet.
Liszt ugye nincs a süteményben, de van benne zsemlemorzsa, amiben van liszt. Cseréld le a zsemlemorzsát teljes kiőrlésű gabonából készült zsemlemorzsára. Zsemlemorzsa helyett használhatsz apró szemű zabpelyhet is!
A cukor helyett használj valamilyen édesítőszert. Én a xilitet ajánlom, de mást is kipróbálhatsz (pl: nyírfacukor).Olyat használj, ami a sütés miatt nem kap semmilyen mellékízt.
A vaj helyett használhatsz kókuszolajat. (De szerintem akkor a csokimáz íze már nem lesz az igazi...).
Ha nem akarsz a csokimáz elkészítésével bíbelődni, akkor olvassz étcsokoládét a süti tetejére. A csoki olvasztás akár mikrohullámú sütővel is megoldható!
Ha tetszett a recept, oszd meg a közösségi oldaladon! Hadd ismerjék meg a barátaid is!