Diós kocka

Ez a diós kocka recept liszt nélkül, csoki mázzal a tetején készül. Joggal kérdezheted, hogy ha nincs benne liszt, akkor mi tartja össze ezt az édes sütit? Hidd el, a receptből meg fogod érteni!

Az nem kérdés, hogy finom a csokis tetejű diós kocka, de az elkészítése is egyszerű és viszonylag hamar elkészül.

Ha vigyáznál a vonalaidra – de nem akarsz lemondani erről a sütiről – akkor a recept alatt adok pár tippet, hogyan csökkentheted a diós kocka kalóriatartalmát.

Diós kocka recept

Aki szereti a rumos-diós ízvilágot, az tehet a tésztájába egy kis rumot (nem fogja elrontani!). A recept azonban alap esetben rumot nem tartalmaz.

Hozzávalók

A sütéshez közepes méretű tepsit használtam, ez nálam azt jelenti, hogy a méretei 24cm × 40cm × 6cm.

Tésztához

  • 18 dkg porcukor,
  • 8 db tojás,
  • 2 kávéskanál cukrozatlan kakaópor,
  • 18 dkg darált dió,
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa,
  • 1 csomag sütőpor.

Csokimázhoz

  • 15 dkg vaj,
  • 1 evőkanál tej,
  • 15 dkg cukor,
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor.

A csoki mázas diós kocka elkészítése

  1. Mosd meg alaposan a tojásokat, majd válaszd szét a sárgáját és a fehérjét.
  2. Ha még nem kapcsoltad be a sütőt az előmelegítéshez, akkor tedd meg most: állítsd 180 fokra!
  3. A fehérjéből verj fel kemény habot, a sárgáját pedig alaposan keverd össze a porcukorral.
  4. A diós kocka tésztájának többi hozzávalóját – a darált diót, a zsemlemorzsát, a kakaót és a sütőport – keverd össze.
  5. Ha egyneműnek látszik az anyag, keverd hozzá a cukrozott tojássárgáját.
  6. Miután ezt is alaposan egybe dolgoztad, óvatosan forgasd bele a tojásfehérje habot, úgy, hogy ne törjön meg!
  7. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a tészta masszát, egyengesd el és tedd az előmelegített sütőbe.
  8. Légkeveréses állásban, 160 fokon, kb. 45 perc alatt süsd meg a tésztát.
  9. Ha melegen kiveszed a tésztát a tepsiből, akkor az aljáról könnyen le tudod húzni a sütőpapírt. Ha ezt elmulasztod, akkor később beleragadhat a tészta és a sütőpapír feltépi.
  10. Tedd félre a tésztát és kezd el a diós kocka csokimázának elkészítését.
  11. A vajat olvaszd fel, vigyázz, hogy ne forrjon!
  12. A felolvadt vajhoz add hozzá a tejet és a cukrot.
  13. Ezután forrald fel, hogy a cukor is elolvadjon.
  14. A tűzhelyről levéve keverd bele a kakaóport. (Vigyázz, hogy ne nagy darabokban szór a kakaót a masszába, mert az valószínűleg sosem fog elolvadni!)
  15. Ha sikerült csomómentesen elkeverni a mázat, azon melegében öntsd az időközben megfordított tészta tetejére és egyengesd el.
  16. A csokimáz kb.: egy óra alatt megdermed, azután kockákra szelheted és tálalhatod a sütit.

Ha szereted a diós-mázas süti recepteket, nézd meg ezt is: Sárga mázas sütemény

Tippek a diós kockához diétázóknak

Csokis diós kocka liszt nélkül
Jöjjenek a variációk!

Nem kell eget verő dolgokra gondolni, ha csökkenteni akarod a süti kalóriatartalmát.

Cserélj le annyi összetevőt energiaszegény anyagra, amennyit csak lehet.

Liszt ugye nincs a süteményben, de van benne zsemlemorzsa, amiben van liszt. Cseréld le a zsemlemorzsát teljes kiőrlésű gabonából készült zsemlemorzsára. Zsemlemorzsa helyett használhatsz apró szemű zabpelyhet is!

A cukor helyett használj valamilyen édesítőszert. Én a xilitet ajánlom, de mást is kipróbálhatsz (pl: nyírfacukor).Olyat használj, ami a sütés miatt nem kap semmilyen mellékízt.

A vaj helyett használhatsz kókuszolajat. (De szerintem akkor a csokimáz íze már nem lesz az igazi...).

Ha nem akarsz a csokimáz elkészítésével bíbelődni, akkor olvassz étcsokoládét a süti tetejére. A csoki olvasztás akár mikrohullámú sütővel is megoldható!

Ha tetszett a recept, oszd meg a közösségi oldaladon! Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

5 × egy =