Kelt tésztából készült édesség a diós kalács. Ahogy közeledik a karácsony, úgy lesz egyre fontosabb egy-egy finom ünnepi sütemény receptje, érdemes ezt a leírást jól megjegyezni, vagy elmenteni a kedvencek közé!
Egy egyszerű kalács recept, melyből ilyen finom karácsonyi sütemény lesz:
Diós kalács
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 tojás sárgája
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál olaj
- 3 dl tej
- csipetnyi só
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
Elkészítése
- A lisztet 2 tojás sárgájával, olajjal, egy csipet sóval, porcukorral élesztővel és a tejjel elkeverjük, megdagasztjuk.
- Letakarva egy órán keresztül hagyjuk, hogy megkeljen a tészta.
- Belisztezett gyúrófelületen kb.: 1 cm vastagra nyújtjuk és megszórjuk a cukorral összekevert dióval.
- Ezután feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, sütés előtt még fél órát kelesztjük.
- Megkenjük a tetejét egy tojás elkevert sárgájával és 180 fokon nagyjából fél óra alatt aranybarnára sütjük.
Egy finom, foszlós, diós kalács az ünnepekre? Én megenném akár minden nap is…