Ez a diós búrkifli leveles tésztából készül, így nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Nem kell a búrkifli tésztájával bíbelődni!
Az adagot 12 darab édes sütire számoltam ki úgy, hogy közepes méretű búrkifliket sütöttem.
Ez a hagyományos, diós változat, de nagyjából hasonlóan készül a mákos búrkifli is. Lássuk a receptet! Részletesen, lépésről lépésre leírom mit és hogyan csinálj. Több képpel meg is mutatom az egész folyamatot:
Diós búrkifli recept leveles tésztából
Tökéletes diós sütemény karácsonyra! Akár a diós hókifli helyett is elkészítheted: nagyobbak ezek a kiflik, laktatóbbak.
Hozzávalók
- 2 csomag fagyasztott bolti leveles tészta (500 g-os),
- 20 dkg darált dió,
- 20 dkg porcukor,
- 2 tojás (külön használjuk majd a sárgáját és a fehérjét).
Diós búrkifli recept
- Hagyd kiolvadni a leveles tésztát, nyújtsd ki téglalap alakúra.
- Válaszd szét a tojásokat úgy, hogy a fehérjébe még véletlenül se kerüljön sárgája!
- A fehérjét verd fel kemény habbá, közben fokozatosan add hozzá a porcukrot, majd ha kész, keverd a habba a darált diót. (A cukor és a darált dió kb.: negyedét hagyd meg arra, hogy meghintsd vele a kiflik tetejét!) Verd fel egy villával a tojássárgáját is.
- Kapcsold be a sütőt 180 fokra!
- Vágd fel a kinyújtott tésztát négy egyenlő részre, majd az egyik (a hosszabb) szélét kend meg a felvert tojássárgájával.
- A téglalapok közepére egyengesd el a diós búrkifli töltelékét, a diós habot. Tekerd fel kifli alakúra úgy, hogy nem a tojásos szélétől, hanem a másik szélétől kezded a tekerést. (A tojással tudod megragasztani a tésztát).
- Ezek a kiflik túl nagyok, ezért vágd ketté őket és hajtsd patkó alakúra őket.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakd egymás mellé a diós búrkifliket, és kend meg a tetejüket tojássárgájával, majd szórd meg darált dióval.
- Tedd az előmelegített sütőbe és kb.: 20 perc alatt süsd aranybarnára.
- Amikor kész, hagyd kihűlni és ízlés szerint szórd meg a tetejét porcukorral.
Jó étvágyat kívánok!