Kitűnő farsangi édesség a ropogós csörögefánk, vagy ahogy egyes helyeken hívják: a forgácsfánk. Olcsó recept, ami kevés alapanyagból viszonylag hamar elkészül, a farsangi időszak egyik kedvence lehet. És még nagy gyakorlatot sem igényel!
A hagyományostól eltérő formában, fonással fogjuk megformázni a tésztát, hogy aztán ilyen szép, hosszú, édes sütiket kapjunk, melyekre jó ránézni. (A hagyományos formázás lényege, hogy téglalap formákat vágsz a tésztából, a téglalapok közepére ejtesz egy hosszanti vágást. Megfogod a téglalap egyik végét és a vágáson átbújtatva áthúzod. Mi nem így csináltuk).
A recept alatt a formázáson túl adok ötleteket ahhoz is, hogyan tudod még feldobni ezt a finom, ropogós, mégis omlós fánkot.
Ropogós csörögefánk recept (forgácsfánk)
A csörögefánkot hívják simán csak csörögének, vagy forgácsfánknak is. Az elkészítésére is rengeteg módozat van az interneten: készülhet szódabikarbónával, élesztővel, meg még ezerféle módon. Az alábbiakban a hagyományos, egyszerűen elkészíthető csörögefánk receptjét találod. Kezdjük!
Hozzávalók
- 21 dkg liszt,
- 3 tojás sárgája,
- 1 kávéskanál cukor,
- 1 dl tejföl,
- 2 dkg porcukor,
- 5 dkg vaj,
- 1 csipet só,
- pár csepp rum,
- sütéshez olaj.
Ropogós csörögefánk fonással
- A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a vajat, a csipet sót, a porcukrot és ezt dolgozd össze úgy, hogy a vaj elmorzsolódjon a tésztában, ne maradjon egyben.
- Add hozzá a tojás sárgáját és a tejfölt is, öntsd hozzá a rumot, majd gyúrd jól össze a csörögefánk tésztáját. Kb.: levestészta keménységű legyen.
- A kész tésztát csomagold be fóliába és tedd a hűtőszekrénybe pihenni kb.: fél órára.
- Pihentetés után lisztezett deszkán, sodrófával nyújtsd ki téglalap alakúra a tésztát. Kinyújtva kb.: 2 mm-es vastagságú legyen.
- Derelyevágóval vágd fel a tésztát, kb.: 1 cm-es csíkokra. Ha túl vastag csíkot vágsz, nehezen tudod majd összefonni.
- Három tészta csíkot hármas fonással fonj össze úgy, hogy a fonott tészták végét alaposan összenyomkodod. Ha ezt nem teszed meg, akkor sütés közben szétnyílik és nem lesz szép a csöröge.
Nyomkodd össze a két végét - Ha kész vagy a fonással, bő, forró olajban hirtelen tűznél aranysárgára süsd ki az édes tésztákat.
- Porcukorral meghintve, baracklekvárral tálald.
Mivel dobhatod fel a csörögefánkot?
A porcukor helyett fahéjas, vagy vaníliás cukros porcukorral hintsd meg a tetejét. A baracklekvárt felmelegítheted, jobban illik úgy ehhez a tésztához.
Frissen, forrón, miután kivetted a sütésből és lecsöpögtetted az olajat róla, meghempergetheted vaníliás cukorban.
A formázáshoz is van egy tippem: vágj a nyers, kigyúrt csörögefánk tésztából rombusz alakokat és a közepébe egy, vagy két hosszanti bevágást ejts.
Recept: Arató Cipra, Harka. Köszönjük!
Összefoglaló
Fonott, ropogós csörögefánk, azaz forgácsfánk
A hagyományostól eltérő, fonott formát kap a csörögefánk, vagy más néven forgács fánk. Nézd meg az egyszerű, olcsó receptet, próbáld ki!
Típus: Desszert
Nemzeti konyha: Magyar
Kulcsszavak: Farsang, fánk
Előkészítési idő: PT10M
Főzési idő: PT35M
Összes idő: PT45M
Hozzávalók:
- liszt
- tojás sárgája
- cukor
- tejföl
- porcukor
- vaj
- só
- rum
- olaj
Recept útmutatások: Itt a hagyományos, egyszerűen elkészíthető ropogós csörögefánk receptjét találod. Nem kell sem élesztő, sem szódabikarbóna bele, mint megannyi hasonló recept írja.
4.76
Ha tetszett a recept, próbáld ki és oszd meg a közösségi oldaladon. Ismerjék meg a barátaid is!