Ropogós csörögefánk recept

Kitűnő farsangi édesség a ropogós csörögefánk, vagy ahogy egyes helyeken hívják: a forgácsfánk. Olcsó recept, ami kevés alapanyagból viszonylag hamar elkészül, a farsangi időszak egyik kedvence lehet. És még nagy gyakorlatot sem igényel!

A hagyományostól eltérő formában, fonással fogjuk megformázni a tésztát, hogy aztán ilyen szép, hosszú, édes sütiket kapjunk, melyekre jó ránézni. (A hagyományos formázás lényege, hogy téglalap formákat vágsz a tésztából, a téglalapok közepére ejtesz egy hosszanti vágást. Megfogod a téglalap egyik végét és a vágáson átbújtatva áthúzod. Mi nem így csináltuk).

A recept alatt a formázáson túl adok ötleteket ahhoz is, hogyan tudod még feldobni ezt a finom, ropogós, mégis omlós fánkot.

Ropogós csörögefánk recept (forgácsfánk)

A csörögefánkot hívják simán csak csörögének, vagy forgácsfánknak is. Az elkészítésére is rengeteg módozat van az interneten: készülhet szódabikarbónával, élesztővel, meg még ezerféle módon. Az alábbiakban a hagyományos, egyszerűen elkészíthető csörögefánk receptjét találod. Kezdjük!

Hozzávalók

  • 21 dkg liszt,
  • 3 tojás sárgája,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 1 dl tejföl,
  • 2 dkg porcukor,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 csipet só,
  • pár csepp rum,
  • sütéshez olaj.

Ropogós csörögefánk fonással

  1. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a vajat, a csipet sót, a porcukrot és ezt dolgozd össze úgy, hogy a vaj elmorzsolódjon a tésztában, ne maradjon egyben.
  2. Add hozzá a tojás sárgáját és a tejfölt is, öntsd hozzá a rumot, majd gyúrd jól össze a csörögefánk tésztáját. Kb.: levestészta keménységű legyen.
  3. A kész tésztát csomagold be fóliába és tedd a hűtőszekrénybe pihenni kb.: fél órára.
  4. Pihentetés után lisztezett deszkán, sodrófával nyújtsd ki téglalap alakúra a tésztát. Kinyújtva kb.: 2 mm-es vastagságú legyen.
  5. Derelyevágóval vágd fel a tésztát, kb.: 1 cm-es csíkokra. Ha túl vastag csíkot vágsz, nehezen tudod majd összefonni.
  6. Három tészta csíkot hármas fonással fonj össze úgy, hogy a fonott tészták végét alaposan összenyomkodod. Ha ezt nem teszed meg, akkor sütés közben szétnyílik és nem lesz szép a csöröge.

    Három tészta csíkot hármas fonással fonj össze
    Nyomkodd össze a két végét
  7. Ha kész vagy a fonással, bő, forró olajban hirtelen tűznél aranysárgára süsd ki az édes tésztákat.
  8. Porcukorral meghintve, baracklekvárral tálald. Porcukorral hintjük a csörögét

Mivel dobhatod fel a csörögefánkot?

A porcukor helyett fahéjas, vagy vaníliás cukros porcukorral hintsd meg a tetejét. A baracklekvárt felmelegítheted, jobban illik úgy ehhez a tésztához.

Frissen, forrón, miután kivetted a sütésből és lecsöpögtetted az olajat róla, meghempergetheted vaníliás cukorban.

A formázáshoz is van egy tippem: vágj a nyers, kigyúrt csörögefánk tésztából rombusz alakokat és a közepébe egy, vagy két hosszanti bevágást ejts.

Fonott csörögefánk (forgácsfánk)

Recept: Arató Cipra, Harka. Köszönjük!


Összefoglaló

Fonott, ropogós csörögefánk, azaz forgácsfánk

A hagyományostól eltérő, fonott formát kap a csörögefánk, vagy más néven forgács fánk. Nézd meg az egyszerű, olcsó receptet, próbáld ki!

Típus: Desszert

Nemzeti konyha: Magyar

Kulcsszavak: Farsang, fánk

Előkészítési idő: PT10M

Főzési idő: PT35M

Összes idő: PT45M

Hozzávalók:

  • liszt
  • tojás sárgája
  • cukor
  • tejföl
  • porcukor
  • vaj
  • rum
  • olaj

Recept útmutatások: Itt a hagyományos, egyszerűen elkészíthető ropogós csörögefánk receptjét találod. Nem kell sem élesztő, sem szódabikarbóna bele, mint megannyi hasonló recept írja.

Szerkesztő Értékelése:
4.76

Ha tetszett a recept, próbáld ki és oszd meg a közösségi oldaladon. Ismerjék meg a barátaid is!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

négy × 5 =