A cseh fánk elkészítéséhez létezik külön tarkedli sütő, de kisüthető a háztartásokban gyakoribb tükörtojás sütőben, vagy sima palacsintasütőben is. Csak azért, mert nincs tarkedli sütőd, ne mulaszd el ezt az omlós, finom fánkot elkészíteni!
Jó hír a fánk kedvelőinek! Nem csak farsangi fánk van a világon! Itt van ez a cseh fánk. Nem egyszerű, ám annál finomabb süti, amit felfuttatott élesztővel készítünk.
Próbáld ki a tarkedli receptünket, szerintem meg fogod kedvelni!
Tarkedli hozzávalók
- 28 dkg liszt,
- 5 dkg vaj,
- 2 tojás,
- 2 cl rum,
- 3 dkg porcukor,
- 2 dkg élesztő,
- 4 dl tej,
- 20 dkg baracklekvár,
- só,
- olaj a sütéshez.
Cseh fánk recept
- A vajat a tojássárgájával elkeverjük, beletesszük a rumot és a cukrot, csipetnyi sót, a tejben feloldott élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet.
- Annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta szerű masszát kapjunk.
- Végül belekeverjük a kemény habbá vert fehérjét.
- A tükörtojássütő mindegyik mélyedésébe kicsi olajat teszünk, és a megkelt tésztából mindkét mélyedésbe teszünk.
- Lassan sütjük, amikor egyik oldala pirosra sült, megfordítjuk, ezután papírtörlőre kiszedjük.
- Egyet-egyet a baracklekvárral összeragasztunk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Természetesen tálalhatjuk a cseh fánkot külön a lekvártól, vagy más – például csokoládé – öntettel.