A Charlotte royal torta többféle gyümölccsel készülhet, a miénk őszibarackbefőttet tartalmaz. A lényegét ennek az édességnek a piskótatekercs, a baracklekvár és a vaníliás krém adja. Tortát sütni sosem könnyű, de megéri a fáradtság, ha örül neki az aprónép 🙂
Charlotte royal torta hozzávalói, elkészítése
Hozzávalók
A piskótatekercshez
- 4 tojásfehérje,
- 1 csipet só,
- 1 rúd vanília kikapart közepe,
- 12,5 dkg cukor,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- 4 tojássárgája,
- 10 dkg liszt,
- 1 csomag vaníliás pudingpor,
- baracklekvár.
A krémhez
- 6 lap fehér zselatin,
- 2,5 dl fehérbor,
- 10 dkg cukor,
- 1 evőkanál citromlé,
- 3,75 dl tejszín,
- őszibarackbefőtt,
Egyéb
- a tepsi és tortaforma kikenéséhez vaj,
- sütőpapír.
Charlotte royal torta elkészítése
- Béleljünk ki egy tepsit vajazott sütőpapírral, és vajazzunk ki egy tortaformát.
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
- A tojásfehérjét verjük fel a cukorral kemény habbá, keverjük bele a sót, a vaníliát, a tojássárgákat, és óvatosan a sütőporos-pudingporos lisztet.
- Az előmelegített sütőben süssük tűpróbáig, még melegen öntsük sütőpapírra, vagy konyharuhára, és tekerjük fel.
- Ha kihűlt, kenjük meg baracklekvárral, és újra tekerjük fel, szeletelve béleljük ki vele a tortaformát.
- Áztassuk hideg vízbe a zselatint.
- Forrósítsuk fel a bort a cukorral, meg a citromlével, és oldjuk fel benne a zselatint.
- A tejszínből verjünk kemény habot.
- Amint a krém zselés állagot kezd felvenni, keverjünk bele 2,5 dl tejszínt.
- A borkrémet töltsük a formába, fedjük le a megmaradt piskótaszeletekkel, és hagyjuk a krémet megdermedni.
- Borítsuk ki a formából, és díszítsük tejszínnel és barackkompóttal.