Aranygaluska

Az aranygaluska recept alapján készült desszert az egyik legfinomabb édes tészta – állítják azok, akik már kóstolták az így készült édességet. Remek ebéd az, amikor eszünk egy zöldséglevest, vagy lencsegulyást, aztán jön az aranygaluska, mellette külön az édes vaníliasodó (vanília mártás). Ráönthető, belemártogatható ízlés szerint.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Annyit az elején leszógezek, hogy ennek az ételnek egy csepp köze sincs a „sima” galuskához, hiszen az egy általában köretnek, vagy főételnek készült tészta, ez meg egy édes kelt tészta.

De most már jöjjön a recept!

Aranygaluska recept

Az aranygaluska édes kelt tészta, mi – ahogy a képen is látszik talán – vaníliasodóval szoktuk fogyasztani.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt,
  • 3 dl tej,
  • 8 dkg cukor,
  • 8 dkg vaj,
  • 3 dkg élesztő,
  • 3 tojássárgája,
  • só,
  • 5 dkg vaj a kenéshez,
  • reszelt citromhéj,
  • 10 dkg darált dió,
  • 10 dkg mazsola,
  • 10 dkg kristálycukor,
  • fahéj.

Aranygaluska elkészítése

  1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtasd fel..
  2. A lisztet a vajjal egy nagyobb tálban elmorzsolod, hozzáadod a cukrot, a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, kevés sót, reszelt citromhéjat.
  3. Jól dolgozd el, és hagyd kelni. A jó kelt tészta lényege, hogy minden alapanyag lehetőleg szobahőmérsékletű legyen. Így van ez az aranygaluska recept esetén is.
  4. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtsd ki, majd lisztbe mártott pogácsa szaggatóval szaggasd ki.
  5. A tésztadarabkákat egyenként olvasztott vajba mártsd bele, és cukrozott dióban hempergesd meg, majd tedd szorosan a tepsibe egymás mellé őket.
  6. Rászórjuk a mazsolát és fahéjat is. (Bevallom, én ezeket sokszor kihagyom a receptből…)
  7. Langyos helyen 35 percig keleszteni kell így is, majd közepes hőmérsékletű sütőben süsd világosra.
  8. Ha valaki nem szereti a mazsolát és fahéjat, akkor nem szükséges tenni bele!
  9. Borsodóval vagy vaníliasodóval kínáld.

Ez egy viszonylag nehéz étel, így maximum második fogásként ajánlott. Azaz ha készítesz egy telt levest, akkor az aranygaluska elé ne tervezz második fogást. Szerintem.

Aranygaluska tepsiben
Kész az aranygaluska!

Az aranygaluska egy magyar édesség, amely kelt tésztából, vajból, cukorból, dióból áll. Van ahol helyettesítik a diót mákkal. Te kóstoltad már a mákos változatot?

Bármelyiket is kínálod, arra figyelj: az aranygaluska közvetlenül a sütés után a legfinomabb, amikor már nem forró, de még langyos a tészta.

Próbáld ki a receptet és jelezd nekünk, hogy sikerült!

Összefoglaló

Aranygaluska

Egyszerű aranygaluska recept, a nagyi is így készítette. Kelt tésztával, finom darált dióval és vanília sodóval. Kipróbált, bevált recept, Próbáld ki!

Típus: desszert

Előkészítési idő: PT1H

Főzési idő: PT40M

Összes idő: PT2H

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt, 3 dl tej, 8 dkg cukor, 8 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, só, 5 dkg vaj a kenéshez, reszelt citromhéj, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 10 dkg kristálycukor, fahéj.

Szerkesztő Értékelése:
4.98

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

öt − 4 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház