Az almás zserbó recept pár dologban különbözik csak a hagyományos zserbó elkészítésének módjától. Ha megkóstolnád ezt a finom zserbót, akkor itt találsz hozzá egy kipróbált receptet.
Először elkészíted a tésztát, majd amíg az pihen, addig összeállítod a tölteléket. Amikor megsült az almás zserbó, akkor amíg kihűl, lesz időd a csokimázat elkészíteni.
Almás zserbó recept képekkel
Mint minden receptnek, ennek is számtalan variációja létezik. Van aki sütőport is használ, van aki lekvár nélkül készíti. Szerintem ez a változat a legfinomabb:
Tészta hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 1 tojás
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg margarin vagy zsír
- 1 dl tej
- 1 zacskó (7 g) instant élesztőpor
- csipet só
Töltelék hozzávalók
- 6-7 evőkanál lekvár
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg kristálycukor
- 60 dkg reszelt alma
- 2 evőkanál cukor
- fahéj, ízlés szerint
Almás zserbó szelet elkészítése lépésről lépésre
- Először készítsd el a tésztát, melyhez a langyos tejben keverj el egy teáskanál cukrot, öntsd bele az instant élesztőt és meleg helyen futtasd fel.
- Szitáld át a lisztet, keverd bele a porcukrot és a csipetnyi sót, majd morzsold bele a margarint.
- A keverékhez most öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojást, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
- Oszd három egyenlő részre az almás zserbó tésztáját és tedd félre pihenni, amíg elkészíted a tölteléket.
- Én ilyenkor kapcsolom be a sütőt 180°C-ra, hogy sütésre készen álljon. Jöhet a töltelék.
- A diót keverd össze a kristálycukorral, az almát nagy lyukú reszelőn reszeld le, majd nyomkod ki a levét.
- Adj hozzá 2 evőkanál cukrot, és az ízlés szerinti hintsd meg fahéjjal.
- Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, egy rész tésztát nyújts ki tepsi nagyságúra.
- Kend meg a lekvár felével, szórd rá a cukrozott dió felét, majd az almás töltelék felét is szórd rá egyenletesen.
- Jöhet a következő réteg tészta, majd arra a lekvár, a cukrozott dió és végül a reszelt alma.
- A harmadik rész tésztát is nyújtsd ki és takard be vele a sütit.
- A süteményt néhány helyen szurkáld meg egy villával, hogy a sütés közben keletkezett gőz távozni tudjon belőle.
- Az előmelegített sütőben 180°C-on kb.: 30 perc alatt szép aranyszínűre süsd a süteményt.
- Amikor kész, sütőrácson teljesen hűtsd le.
- Olvassz csokoládét és vond be vele a süti tetejét. Miután megkötött a csokimáz, hosszúkás szeletekre vágd fel és így tálald.
Ugye nem olyan bonyolult ezt a karácsonyi sütit elkészíteni? Mert a zserbók fő szezonja karácsony környékén van…
Összefoglaló
Almás zserbó recept
Az almás zserbó recept pár dologban különbözik csak a hagyományos zserbó elkészítésének módjától. Ha megkóstolnád ezt a finom zserbót, akkor itt találsz hozzá egy kipróbált receptet.
Előkészítési idő: 30
Főzési idő: 30
Összes idő: 1H
Hozzávalók:
- liszt, tojás, porcukor, margarin, tej, élesztőpor, só, lekvár, dió, kristálycukor, reszelt alma, fahéj
5