Almás pite, ahogy a nagyi csinálta

Az almás pite (lepény)receptje közkívánatra került be az édes sütemény receptek közé. Kalácstészta keménységű tésztát készítünk, majd megkelesztjük. A tepsiben összeállítjuk és megsütjük.

Almás pite recept

Hozzávalók – tészta

  • 40 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 15 dkg vaj,
  • 2 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 2 dl tej,
  • só,

Hozzávalók – töltelék

  • 1 kg alma,
  • 4 evőkanál cukor,
  • fahéj.

Almás pite elkészítése

A cél, hogy ilyen almás pite legyen a tányéron

  1. Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást és az élesztőt,és annyi tejet, hogy kalácstészta keménységű tésztát kapjunk.
  3. Jól kidolgozzuk, majd megkelesztjük.
  4. Két lappá nyújtjuk.
  5. A töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd addig pároljuk míg a levét elfőli.
  6. Cukorral és őrölt fahéjjal ízesítjük.
  7. Az egyik tésztalapot tepsibe tesszük, a tölteléket elosztjuk rajta, a másik lappal betakarjuk.
  8. A tetejét ízlés szerint felvert tojással megkenjük (fotónkon ez a változat van), majd közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
  9. Téglalap alakúra, vagy más négyszögre vágva tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

kettő × négy =