Az almás pite (lepény)receptje közkívánatra került be az édes sütemény receptek közé. Kalácstészta keménységű tésztát készítünk, majd megkelesztjük. A tepsiben összeállítjuk és megsütjük.
Almás pite recept
Hozzávalók – tészta
- 40 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 15 dkg vaj,
- 2 dkg élesztő,
- 1 evőkanál cukor,
- 2 dl tej,
- só,
Hozzávalók – töltelék
- 1 kg alma,
- 4 evőkanál cukor,
- fahéj.
Almás pite elkészítése
- Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk.
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást és az élesztőt,és annyi tejet, hogy kalácstészta keménységű tésztát kapjunk.
- Jól kidolgozzuk, majd megkelesztjük.
- Két lappá nyújtjuk.
- A töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd addig pároljuk míg a levét elfőli.
- Cukorral és őrölt fahéjjal ízesítjük.
- Az egyik tésztalapot tepsibe tesszük, a tölteléket elosztjuk rajta, a másik lappal betakarjuk.
- A tetejét ízlés szerint felvert tojással megkenjük (fotónkon ez a változat van), majd közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
- Téglalap alakúra, vagy más négyszögre vágva tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!