A káposzta saláta készítése egyszerű feladat, nem igényel semmilyen előképzettséget. Ebben a receptben fejes káposztából készítjük a káposzta salátát. Csak egy vékonyan szelő reszelő és jó minőségű alapanyag kell hozzá és máris kész a finom káposzta saláta!
Rengeteg saláta recept létezik, melyeket akár magukban is, illetve más ételekhez is szívesen fogyasztunk. A káposzta salátát én elsősorban a pörköltekhez ajánlom! Ha friss, finom káposztához jutok, akkor a csirkepörkölthöz, a sertéspörkölthöz, vagy akár a körömpörkölthöz is ezt készítem!
Próbáld ki ezt az egyszerű káposztasaláta receptet! Hidd el nem fogod megbánni!
Hozzávalók
- 1 nagyobb fejes káposzta,
- 3 db közepes méretű vöröshagyma,
- 3 teáskanál só,
- 3 evőkanál kristálycukor,
- 2 evőkanál ecet (lásd a receptet!),
- 1 teáskanál őrölt kömény,
- víz.
Ecetes káposzta saláta készítése
- A friss káposztát tisztítsd meg a külső leveleitől, majd egy éles konyhai eszközzel gyaluld le vékony szeletekre.
Pucold meg az alapanyagokat! - Pucold meg a vöröshagymákat is. Én a hagymákat középen hosszában félbe vágtam, majd így gyalultam le, hogy ne karikákat, hanem a káposztához hasonló „szálakat” kapjak.
- Keverd jól össze, morzsold szét az összetapadt szálakat, majd hintsd meg a sóval és az őrölt köménymaggal.
Gyaluld le a káposztát és a hagymákat - Egy-két órára tedd be a hűtőszekrénybe. Itt levet fog engedni és egy kicsit össze is esik, de ettől nem kell megijedni!
- Egy akkora tálba, amibe biztosan belefér majd a kicsavart káposzta, önts nagyjából egy liter vizet. Add hozzá a kristálycukrot, és az ecetet lassan adagolva, folyamatosan kóstolva! Lehet, hogy neked más ízek jönnek be, mint amit a hozzávalókban írtam. (És az sem mindegy, hogy 10%-os, vagy 20%-os ecet van éppen otthon! Én 10%-os ecetre írtam a mennyiséget.)
A bal oldali edénybe a kinyomkodott káposzta gombócok. Ezeket majd fel kell lazítani, hogy a lé átjárja! - Ha jónak találod a káposzta saláta alap ízét, akkor csavard ki a sós lét a káposztából és add az ecetes alapléhez!
- Tedd befőttes üvegekbe, zárd le légmentesen és rakd a hűtőbe! Pár napig eltartható, megőrzi a frissességét.
A káposzta saláta készítése során adhatsz hozzá borsot, reszelhetsz hozzá sárgarépát, vagy darabolhatsz zöldpaprikát. Próbálj ki minél több variációt!
Káposzta saláta tálalása
A káposzta saláta elkészülte után jó ha egy-két órán keresztül a hűtőszekrénybe pihen, de utána azonnal fogyasztható.
Kétféleképpen tálalhatod: adsz hozzá a saláta léből, vagy lecsepegtetve, a leve nélkül rakod a salátás tálba. Elárulom, én mindig öntök alá egy kis levet.