Zserbó szelet

Zserbó szelet egyik hagyományosnak mondható receptje következik, az eredeti zserbó receptet osztjuk meg olvasóinkkal. Az ízesítése és a tésztája miatt mondhatjuk hagyományosnak ezt a típusú zserbót, melyben a dió, a sárgabarack lekvár és a csokoládé íze dominál.

Amikor a nagyi karácsonykor zserbót sütött, mindig óva intett attól, hogy sokat egyek belőle: azt mondta, hogy ha többet eszem a kelleténél, akkor a lekvártól és a diótól púpos lesz a nyelvem. Ennek ellenére a zserbó sohasem hiányzott a karácsonyi sütemények közül.

A recept alatt adunk két ötletet ahhoz, hogy a te zserbó szeleted legyen a leges legfinomabb.

Zserbó recept hozzávalói

Tészta

  • 35 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 5 dkg cukor,
  • 20 dkg margarin,
  • 1 dl tej,
  • 2 dkg élesztő,
  • csipetnyi sütőpor,

Töltelék és teteje

  • darált dió,
  • porcukor,
  • sárgabarack lekvár,
  • a tetejére étcsoki és
  • 1 teáskanál olaj.

Zserbó készítése

  1. Az élesztőt kevés langyos tejben, 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.

    Zserbó: felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban
    Felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban
  2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, sütőport, és a felfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk.
  3. A porcukrot és a darált diót összekeverjük.
  4. Az elkészült tésztát három részre osztjuk.
  5. Az első cipót kinyújtjuk, és zsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük, majd sárgabaracklekvárral megkenjük, és cukros dióval megszórjuk.
  6. A 2. cipót is kinyújtjuk, ráfektetjük az előzőre, és lekvárral megkenjük, cukros dióval megszórjuk.
  7. A 3. cipót kinyújtjuk, rátesszük a többire, ez lesz a teteje, kicsit megszurkáljuk villával, és kb.: 30 perc alatt megsütjük.
  8. Hagyjuk a sütőben kihűlni, ezalatt elkészíthetjük a csokimázt a tetejére.
  9. Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal, és a kihűlt süteményre kenjük.
  10. Ha megszáradt a tetején csoki, lehet szeletelni!

Olvastam valahol, hogy elkészülte után érdemes a zserbót egy napig pihentetni, hogy összeérjenek az ízek. Nálunk a zserbó a karácsonyi menü része, de sajnos egy napot sem pihenhet…

Zserbó vagy Gerbeaud?

Sokan a Gerbeaud házban működő Vörösmarty Cukrászda találmányaként gondolnak a zserbó szeletre, a wikipédia cikke szerint nem teljesen egyértelmű, hogy onnan származik ez a finom süti. Mi azonban elfogadjuk tényként hogy a zserbó az Gerbaud!  Korábban azt is megírtuk, hogy milyen egyéb nyalánkságokat köszönhetünk a cukrászdát üzemeltető Gerbeaud Emilnek: …honnan kapta a nevét egy-egy híres étel

Finom zserbó recepthez használható ötletek

Zserbó szelet: jó tippeket adunk, hogy a te zserbód legyen a legfinomabb!
Jó tippeket adunk, hogy a te zserbód legyen a legfinomabb!

A zserbó szelet receptünk alapján nyugodtan nekiláthatsz megsütni a finom sütit, de az elkészítés közben felmerülhet egy-két probléma. Készüljünk fel rájuk együtt!

Ha úgy találod, hogy túl kemény a zserbó szelethez használt lekvár, akkor a tésztát óvatosan meglocsolhatod rummal, ettől biztos szaftosabb lesz a diós lekváros süti.

Az igazán finom zserbó sütiben nincs dióhéj! A süteményhez használt diót alaposan vizsgáld át, még darálás előtt! A pucolás után dió közé keveredett dióhéjtól kicsorbulhat a daráló kése, de a nagyobb baj akkor van, ha valaki a zserbóban benne felejti a dióhéjat, a vendég pedig ráharap…

A tepsibe tett, összeállított zserbó tésztát szurkáljuk meg villával a tetején, hogy a sütés közben összegyűlt gőzök szabadon el tudjanak távozni!

Végül egy extra tipp: az almás zserbó receptet a linkre kattintva tudod megnézni!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

15 − 6 =