Zserbó szelet egyik hagyományosnak mondható receptje következik, az eredeti zserbó receptet osztjuk meg olvasóinkkal. Az ízesítése és a tésztája miatt mondhatjuk hagyományosnak ezt a típusú zserbót, melyben a dió, a sárgabarack lekvár és a csokoládé íze dominál.
Amikor a nagyi karácsonykor zserbót sütött, mindig óva intett attól, hogy sokat egyek belőle: azt mondta, hogy ha többet eszem a kelleténél, akkor a lekvártól és a diótól púpos lesz a nyelvem. Ennek ellenére a zserbó sohasem hiányzott a karácsonyi sütemények közül.
A recept alatt adunk két ötletet ahhoz, hogy a te zserbó szeleted legyen a leges legfinomabb.
Zserbó recept hozzávalói
Tészta
- 35 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 5 dkg cukor,
- 20 dkg margarin,
- 1 dl tej,
- 2 dkg élesztő,
- csipetnyi sütőpor,
Töltelék és teteje
- darált dió,
- porcukor,
- sárgabarack lekvár,
- a tetejére étcsoki és
- 1 teáskanál olaj.
Zserbó készítése
- Az élesztőt kevés langyos tejben, 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, sütőport, és a felfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk.
- A porcukrot és a darált diót összekeverjük.
- Az elkészült tésztát három részre osztjuk.
- Az első cipót kinyújtjuk, és zsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük, majd sárgabaracklekvárral megkenjük, és cukros dióval megszórjuk.
- A 2. cipót is kinyújtjuk, ráfektetjük az előzőre, és lekvárral megkenjük, cukros dióval megszórjuk.
- A 3. cipót kinyújtjuk, rátesszük a többire, ez lesz a teteje, kicsit megszurkáljuk villával, és kb.: 30 perc alatt megsütjük.
- Hagyjuk a sütőben kihűlni, ezalatt elkészíthetjük a csokimázt a tetejére.
- Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal, és a kihűlt süteményre kenjük.
- Ha megszáradt a tetején csoki, lehet szeletelni!
Olvastam valahol, hogy elkészülte után érdemes a zserbót egy napig pihentetni, hogy összeérjenek az ízek. Nálunk a zserbó a karácsonyi menü része, de sajnos egy napot sem pihenhet…
Zserbó vagy Gerbeaud?
Sokan a Gerbeaud házban működő Vörösmarty Cukrászda találmányaként gondolnak a zserbó szeletre, a wikipédia cikke szerint nem teljesen egyértelmű, hogy onnan származik ez a finom süti. Mi azonban elfogadjuk tényként hogy a zserbó az Gerbaud! Korábban azt is megírtuk, hogy milyen egyéb nyalánkságokat köszönhetünk a cukrászdát üzemeltető Gerbeaud Emilnek: …honnan kapta a nevét egy-egy híres étel
Finom zserbó recepthez használható ötletek
A zserbó szelet receptünk alapján nyugodtan nekiláthatsz megsütni a finom sütit, de az elkészítés közben felmerülhet egy-két probléma. Készüljünk fel rájuk együtt!
Ha úgy találod, hogy túl kemény a zserbó szelethez használt lekvár, akkor a tésztát óvatosan meglocsolhatod rummal, ettől biztos szaftosabb lesz a diós lekváros süti.
Az igazán finom zserbó sütiben nincs dióhéj! A süteményhez használt diót alaposan vizsgáld át, még darálás előtt! A pucolás után dió közé keveredett dióhéjtól kicsorbulhat a daráló kése, de a nagyobb baj akkor van, ha valaki a zserbóban benne felejti a dióhéjat, a vendég pedig ráharap…
A tepsibe tett, összeállított zserbó tésztát szurkáljuk meg villával a tetején, hogy a sütés közben összegyűlt gőzök szabadon el tudjanak távozni!
Végül egy extra tipp: az almás zserbó receptet a linkre kattintva tudod megnézni!